Goed nieuws deze week op voetbalgebied. Alle vier de overgebleven Nederlandse clubs worstelden zich door de derde Europese voorronde heen, zodat ze nog een obstakel verwijderd zijn van deelname aan de Champions of Europa League.
De afgelopen jaren is Nederland steeds verder op de UEFA-ranglijst gezakt, wat betekent dat de Nederlandse ploegen steeds meer voorrondes moeten spelen om zich voor de groepsfases van het hoofdtoernooi te plaatsen. Het voordeel daarvan is wel dat de Nederlandse clubs in de voorrondes punten voor de UEFA-ranglijst kunnen pakken, zodat Nederland weer op de ranglijst kan klimmen. Dat is nodig ook, zoals de onderstaande grafiek weergeeft:
Waar Nederland aanvankelijk nog redelijk met een voetbalgrootmacht als Spanje kon wedijveren, moeten we sinds 2017-2018 zelfs een bescheiden voetballand als Oostenrijk voor ons dulden. De grafiek laat goed zien hoe de sterke landen alsmaar sterker zijn geworden (onder andere doordat de puntentelling veranderd is in het voordeel van de ploegen die in de Champions League spelen), terwijl de rest er bekaaid vanaf is gekomen. De coëfficiënt van Nederland, die bepaald wordt door de resultaten van de afgelopen vijf seizoenen, is door de jaren heen redelijk constant gebleven. De afgelopen jaren lag de coëfficiënt echter rond de 30, wat historisch gezien erg laag is.
Het verval zette zich rond 2015 in, omdat in die tijd de resultaten uit de succesvolle jaargangen 2010-2011 en 2011-2012 vervielen. Tot overmaat van ramp was het seizoen 2017-2018 uitermate weinig succesvol. Dat was het jaar waarin Feijenoord in de Champions League schutterde en Ajax en PSV zich in de voorronden voor de Europa League dom lieten beetnemen door zwakke tegenstanders. Dan was de oogst van afgelopen week heel wat beter:
Voorronde Champions League:
Ajax – PAOK Thessaloniki 3-2 (2-2)
Voorronde Europa League:
Dinamo Tbilisi – Feijenoord 1-1 (0-4)
PSV – FK Haugesund 0-0 (1-0)
AZ – FK Marioepol 4-0 (0-0)
Hopelijk is hiermee de weg naar boven weer gevonden en kunnen de Nederlandse clubs in de toekomst op het niveau spelen waar ze thuishoren. Daarbij is het vooral van belang dat Nederland met meerdere ploegen lange tijd actief is, zoals in het seizoen 2011-2012. Dankzij het sterke collectief leverde dat seizoen Nederland meer punten op dan de succesvolle solo-optredens van Ajax van de afgelopen seizoenen. Ondanks dat de Amsterdamse club de finale in de Europa League (2017) en de halve finale in de Champions League (2019) wist te bereiken, wist Nederland daar amper van te profiteren omdat de overige ploegen al gauw werden uitgeschakeld en vrijwel geen punten pakten. Dan is dit seizoen echt een stuk beter begonnen.