BSG heeft de ongenaakbare koploper VAS een punt afgetroggeld. In het drukke Cygnus Gymnasium, waar naast zeven teams van de thuisploeg ook het team van de Amsterdam Berserkers speelden, hielden de teams elkaar na vijf uur zwoegen in evenwicht: 4-4.
“Zijn we heel erg onder de indruk?”, werd er aan het eind van de training voor de belangrijke wedstrijd tegen VAS gevraagd. Een krachtig “Nee!” kwam er uit de zaal. BSG had de messen geslepen om de ongenaakbare koploper VAS, dat al haar wedstrijden had gewonnen, pootje te haken. Bij winst zou het kampioenschap in klasse 2C weer openliggen, maar bij een nederlaag zouden de Amsterdammers twee ronden voor het einde al kampioen zijn.
BSG kende een vliegende start doordat Rein aan het laatste bord Patriek Tromp volkomen van het bord blies met zwart. Hij offerde een pion voor actief stukkenspel en na een paar nutteloze pionzetten van wit kon hij opeens toeslaan. Een berg zwarte stukken verzamelde zich om de witte koning, die naar het centrum werd gejaagd en op f5 werd matgezet.
Een lekker puntje in zo’n belangrijke wedstrijd, maar lange tijd was het ook het enige goede nieuws voor BSG, dat aan vrijwel alle borden minder was komen te staan. Aan het kopbord ruilde Frans, die in feite een thuiswedstrijd speelde, in een Caro-Kann slap alles af tegen Anton Sinev. De Oekraïner hield in een paardeindspel een veel actievere koning over en leek makkelijk te gaan winnen, maar uiteindelijk peurde Frans er toch nog een remise uit.
Niet minder gunstig waren de ontwikkelingen aan het bord ernaast, waar het Apenhoofd was geposteerd om Sierk Kanis het schaaktechnische equivalent van een knal voor zijn kanis te geven. In plaats daarvan trof hij Marcos García Martínez, die hem in het Catalaans voor grote problemen stelde en al in de opening had kunnen winnen. Zoals het nu ging, wist het Apenhoofd nog net in de partij te blijven en kon hij in de counter toeslaan.
Zodoende stond BSG al met 2½-½ voor, maar daarna lazerde het middenrif met een donderend geraas in elkaar. Aan het vierde bord mocht FM Henk het proberen tegen Sierk Kanis. De witspeler bestookte hem met een heel vroeg g2-g4-g5. Agressief! Henk overwoog om die flankaanval, volgens de boekjes, met een tegenactie in het centrum te beantwoorden. Helaas liet hij dat na en liet hij in plaats daarvan zijn beste lichte stukken ruilen, waarna wits dame ineens onaantastbaar in het centrum kwam te staan. Met een koning die klem stond in het centrum en een toren die nooit meer in het spel kon komen, moest hij al gauw de witte vlag uithangen.
Niet veel beter verging het teamleider Timon aan bord 6. Tegenstander Victor Hendriks speelde een sterke partij en blies hem in een lange ademteug van het bord. Heel wat voorspoediger verliep de opening bij Ewood aan het bord ernaast, die tegen Hilke van den Berg zijn voorbereiding netjes op het bord kreeg en na tien zetten al gewonnen dacht te staan. Daarna gaf hij zwart kans op tegenspel door wat tijd met zijn dame te verknoeien en kwam hij met de zet minder te staan. In een mindere stelling ging hij gauw door de knieën. Lange tijd had hij een flinke plus, totdat hij ineens zijn belangrijkste pion wegblunderde, waarna het gauw einde oefening was. Tragisch. Sinds zijn verslag tegen Schaakmat Westland heeft hij geen deuk meer in een pakje dieetmargarine geschaakt.
Zo stond BSG ineens op achterstand. Mark had echter de gelijkmaker op zijn schoen. Niels van Dam had vroeg in de partij een pion geofferd om wits pionnenstelling te versnipperen. Mark gebruikte het ding als kapstok om een paard aan op te hangen. Achter de rug van het dier wist hij nog een paar pionnen te rapen. Helaas was hij iets te enthousiast met een vrijpion gaan rennen, waarna zwart met een kwaliteitsoffer eeuwig schaak afdwong.
Als laatste was Ton bezig tegen Ed Baarslag. In een stelling met tegengestelde rokades was hij in het middenspel ergens het spoor bijster geraakt en had hij een kwaliteit moeten inboeten. De zwartspeler miste ergens een directe winst en speelde het daarna zo onhandig verder dat hij een toren moest inleveren voor een vrijpion. Met twee gedekte vrijpionnen had hij alsnog genoeg tegenspel voor remise. Hij gaf een van die pionnen echter heel lichtzinnig weg, waarna Ton de gelijkmaker produceerde en VAS nog drie weken langer op het kampioenschap moet wachten. De zwartspeler verontschuldigde zich nog bij zijn teamgenoten, die de champagne al bijna konden proeven, maar er niet al te zwaar aan tilden.
De dag werd afgesloten met de biefstukken bij Loetje, met trouwe supporter André Sueters (jus-eters?) en Xiaomei, die wat later kwam. Bij de nazit leek het wel alsof BSG de wedstrijd met 8-0 verloren had, zoveel bier werd er besteld. Opmerkelijk genoeg werd er telkens een goudgele rakker te veel geserveerd en verdween de inhoud van een glas gerstenat tijdens de analyse over de kleren van het Apenhoofd. Dichter bij een champagnedouche kwam niemand bij BSG die avond.
VAS (2163) – BSG (2161) 4-4
1. Anton Sinev (2262) – Frans Borm (2106) ½-½
2. Marcos García Martínez (2135) – Jesper de Groote (2180) 0-1
3. Ed Baarslag (2152) – Ton van der Heijden (2275) 0-1
4. Sierk Kanis (2046) – Henk van der Poel (2240) 1-0
5. Hilke van den Berg (2278) – Ewoud de Groote (2216) 1-0
6. Victor Hendriks (2249) – Timon Brouwer (2090) 1-0
7. Niels van Dam (2125) – Mark Grondsma (2110) ½-½
8. Patriek Tromp (2054) – Rein Brouwer (2069) 0-1
Op 1 april kan VAS het kampioenschap alsnog binnenhalen tegen Rokado (en dat is geen grap). BSG mag dan de tweede plaats verdedigen tegen Sliedrecht, dat maar een puntje achterstaat na een eclatante overwinning op Rijswijk, dat net als Dordrecht en Schaakmat Westland (praktisch) gedegradeerd is, omdat er vanwege een gare hervorming van de KNSB-competitie nu drie teams uit elke tweede klasse vliegen.
Nooit gezegd dat ik gEwOnNeN zou staan na 10 zetten. Gewoon een goede stelling. En de rest klopt ook niet, maar OK.