Midwinter of juist het begin van de winter?

Ook ruiten moeten krabben vanochtend? Het was vannacht in ieder geval flink koud, ondanks dat de winter officieel nog niet begonnen is. Pas om vijf uur vanavond staat de zon precies boven de Steenbokskeerkring, wat betekent dat de astronomische winter dan eindelijk begint.

De winter duurt nog tot 20 maart, als de zon weer recht boven de evenaar staat en de dagen en nachten overal ter wereld even lang zijn. Ondanks de redelijk lange dagen kan het in maart nog flink koud zijn. De atmosfeer is in de winter immers flink afgekoeld en heeft tijd nodig om weer op te warmen. Door het langzame opwarmen en afkoelen van de atmosfeer worden op de meeste plaatsen op het noordelijk halfrond de laagste temperaturen pas in januari en februari gemeten, in plaats van december. Het verklaart waarom de kortste dag van het jaar pas het startschot van de winter is, in plaats van het hoogtepunt.

Toch lopen de temperaturen op de meeste plaatsen niet een half seizoen achter op de daglengte. In Nederland valt het hoogtepunt van de winter ongeveer een maand na de kortste dag, dus eind januari. In de rest van Noord-Europa en bijvoorbeeld het oosten van de Verenigde Staten is dat niet anders. In Zuid-Europa beginnen de temperaturen vaak halverwege januari alweer op te lopen, maar het kan nog extremer.

Zo beleeft de westkust van de Verenigde Staten de koudste dagen van het jaar rond oud en nieuw. Op de Wikipedia-pagina over de seasonal lag wordt hier wel gewag van gemaakt, maar wordt er verder geen verklaring voor het fenomeen gegeven. Het heeft me jarenlang gefascineerd, omdat de noordwestkust van de Verenigde Staten en het uiterste zuidwesten van Canada een klimaat hebben dat qua temperatuur redelijk vergelijkbaar is met dat van ons.

Zo hebben Vancouver en Brussel nagenoeg hetzelfde temperatuurverloop. Heel gek is dat niet. Het zijn allebei zeeklimaten en de plaatsen liggen ongeveer op dezelfde breedtegraad. Alleen in de winter verschilt het temperatuurverloop aanzienlijk. Waar de temperatuur in Vancouver al vanaf het begin van het jaar stijgt, gebeurt dat in Brussel pas in de tweede helft van februari. Wat verklaart dit grote verschil?

Een hele tijd terug heb ik op internet gedetailleerde klimaatdata gevonden voor Vancouver (voor klimaatdata van Amerikaanse plaatsen moet je vaak betalen en daar heb ik geen zin in). Ik heb daarvoor twee datasets gecombineerd. De ene dataset bevat de windrichtingen per uur vanaf 1966 en de andere dataset bevat onder andere de temperatuur per dag vanaf 1937. Ik heb dus voor ruim 50 jaar gecombineerde klimaatdata.

De gemiddelde temperaturen per dag laten inderdaad zien dat het hoogtepunt van de zomer eind juli/begin augustus valt en dat de winter rond oud en nieuw piekt. Er zitten dus zeven maanden tussen de koudste en warmste dag en maar vijf tussen de warmste en koudste dag van het jaar, zoals hieronder te zien is.

Maximum- en minimumtemperatuur voor Vancouver per dag, gebaseerd op temperatuurdata van 1966 tot 2020.

Een nadeel van de dataset is dat de zonneschijnduur per dag niet is geregistreerd. Alleen van de laatste tien jaar is de bedekkingsgraad van de hemel bijgehouden, wat hoogstens als ruwe proxy voor zonneschijn gebruikt kan worden. Donohoe et al. (2020) stelt dat het niet de daglengte, maar de hoeveelheid zonne-energie is die bepaalt wanneer de hoogste en laagste temperaturen in het jaar optreden.

Dit lijkt me te kloppen voor de zomer, wanneer de zon krachtig is en de temperatuur vooral afhangt van hoeveel de zon kan schijnen. Inderdaad verklaart dit waarom de zomer bijvoorbeeld in Zuid-Europa en de westkust van de Verenigde Staten vaak pas in augustus piekt. In de winter is de rol van de zon kleiner en wordt de temperatuur meer door de windrichting bepaald, zeker voor gebieden relatief dicht bij de poolcirkel.

De rol van de windrichting op de temperatuur blijkt voor Vancouver nog verrassend lastig vast te stellen. In Nederland is de windrichting gedurende de dag redelijk constant. Vanwege de westcirculatie op onze breedtegraden komt de wind doorgaans uit het westen of zuidwesten en wordt er zachte lucht van zee aangevoerd. Niet in Vancouver! De wind komt daar verrassend genoeg vaak juist uit het oosten en kent een vrij duidelijke dagelijkse gang, waarbij de wind overdag wat meer naar het westen draait.

Dit heeft hoogstwaarschijnlijk met de vorming van thermische hoge- en lagedrukgebieden te maken. In het onderstaande plaatje hoop ik de situatie van de Amerikaanse westkust redelijk schematisch te schetsen:

Een schematische voorstelling van de Amerikaanse westkust. Overdag (bovenste plaatje) warmt de lucht boven het continent (rechts) meer op dan boven de oceaan (links), waardoor de lucht op grote hoogte naar zee stroomt, waardoor er aan de grond (op zeeniveau, haha) een hogedrukgebied ontstaat en de wind vanaf zee (uit het westen) waait. ’s Nachts (onderste plaatje) koelt de lucht boven het continent af en gebeurt het omgekeerde, waardoor de wind vanaf het continent (uit het oosten) waait.

Het scherpe contrast tussen de oceaan en de door bergketens van de oceaan afgeschermde binnenlanden zorgt ervoor dat de wind door de vorming van thermische hoge- en lagedrukgebieden vaak van koudere naar warmere gebieden stroomt. Inderdaad komt de wind overdag relatief vaker uit het westen, als het zeewater relatief koel is ten opzichte van het continent, hoewel de oostenwinden ook dan dominant blijven.

Ik heb getracht het verschil in kaart te brengen door te kijken naar wat ik de westcomponent noem; de mate waarin de wind uit het westen komt. Een westenwind (270°) heeft een westcomponent van 1 en een oostenwind (90°) heeft een westcomponent van -1. Noorden- en zuidenwinden hebben een westcomponent van 0. Voor alle dagen in het jaar heb ik in de onderstaande figuur de gemiddelde westcomponent overdag (tussen 6:00 en 18:00) en ’s nachts (tussen 18:00 en 6:00 dus) weergegeven.

Westcomponent in Vancouver per dag per jaar overdag (rood) en ’s nachts (blauw).

Overdag waait de wind het hele jaar door iets minder vaak uit het oosten dan ’s nachts. De wind waait met name in het vroege voorjaar (maart en april) wat vaker uit het westen, waardoor er wat meer wind vanaf zee wordt aangevoerd. Deze stijging wordt in februari in gang gezet, wat dus kan verklaren waarom de sprokkelmaand gemiddeld zachter is dan december en januari. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Zelfs mijn verfijndste model slaagt er niet goed in het temperatuurverloop nauwkeurig te modelleren.

Maximum- en minimumtemperatuur voor Vancouver per dag, gebaseerd op temperatuurdata van 1966 tot 2020 en het gemodelleerde temperatuurverloop (de gladde lijnen).

Het model overschat de temperatuur aan het eind van de herfst en het begin van de winter (november/december) en onderschat de temperatuur aan het eind van de winter (februari). In de zomer treedt iets soortgelijks op. Mei en juni zijn kouder dan voorspeld, terwijl augustus juist warmer is.

Gelukkig is hiervoor een verklaring voorhanden, namelijk de zogenaamde June Gloom, de zeewind die ontstaat op het moment dat het continent al flink is opgewarmd, terwijl de oceaan nog relatief koud is. In onze contreien wordt dit fenomeen gekscherend Europese moesson genoemd. De aanvoer van betrekkelijk koude en vochtige lucht (meer wolkenvorming en dus minder zonneschijn) verklaart waarom het begin van de zomer op onze breedtegraden relatief koud is ten opzichte van later in het seizoen. Helaas heb ik in mijn dataset niet de beschikking over het aantal zonuren per dag, waardoor ik het effect niet kan kwantificeren.

Wel biedt het optreden van de June Gloom mogelijk een verklaring voor de betrekkelijk lage temperaturen die aan het eind van het najaar optreden aan de Amerikaanse westkust. Ook dan zijn er tussen het continent en de oceaan grote temperatuurstegenstellingen, maar dan omgekeerd aan die in de zomer. Wellicht gebeurt dan het omgekeerde en ontstaat er in die tijd juist vaak een straffe aflandige wind die veel koude lucht aanvoert. Omdat de windsnelheid niet goed in de dataset zit, is ook dit helaas lastig na te trekken, maar het kan een nette verklaring zijn voor een jarenlang mysterie.

Om terug te komen op de vraag in de titel: op sommige plaatsen is het al bijna midwinter, maar wij moeten klimatologisch gezien nog even op het hoogtepunt wachten. Of de winter nog moet beginnen? Nee, dat is drie weken geleden al gebeurd volgens de weerkundigen. Aangezien december soms al de koudste maand van het jaar is, sluit ik me daar graag bij aan.

5 gedachten aan “Midwinter of juist het begin van de winter?”

  1. Wel boeiend hoe micro klimaten op dezelfde hoogte en breedte graden soms zo anders kunnen zijn. Vind dat altijd wel interessant van de oostkust van de VS. Veel extremere weersomstandigheden, en toch dichtbij zee. De klimaatverandering in ogenschouw nemend vind ik het altijd wel interessant om te kijken waar het seizoens-, temperatuurs- en weersbeeld uit de jaren 90 in NL momenteel nog gevonden kan worden. Volgens mij is de enige resolutie noordwaarts te verhuizen, naar Denemarken of Zuid-Zweden ofzo, maar sommige dingen kun je niet reproduceren of zijn daar weer heel anders. Het VK is wat dat betreft misschien ook nog wel een alternatief, maar daar is het landschap en de cultuur dan weer heel anders. Cultuur is in de VS dan natuurlijk ook weer wat anders. Iig grappig om bij stil te staan.

    1. Ik was me er aanvankelijk ook niet zo van bewust, maar het maakt op onze breedtegraden nog wel wat uit of iets een west- of een oostkust is. De oostkust van de Verenigde Staten heeft (nagenoeg) een landklimaat omdat de westenwinden daar continentale in plaats van maritieme lucht aanvoeren.

      Jaren geleden kwam ik een grappig kaartje tegen waarin de warmte van de jaren 2006 en 2007 in Nederland werd geïllustreerd door Nederlandse plaatsen te vervangen door Franse met dezelfde klimatologische gemiddelden als wij in die twee jaar hadden gehad (https://www.onweer-online.nl/forum/topic/8846/klimaatverandering-zet-in-nederland-stevig-door/).

      Mijn indruk van vakanties van vroeger was dat Zuid-Europa veel warmer is dan hier, maar dat schijnt dus nog wel mee te vallen. Omgekeerd is het hier niet eens super veel warmer dan in Scandinavië. Kopenhagen is gemiddeld ongeveer een graad kouder dan hier en dat komt uitsluitend door de winter, die daar gemiddeld twee graden kouder is. ’s Zomers is het daar ’s nachts zelfs wat warmer dan bij ons. Stockholm is gemiddeld twee graden kouder, maar heeft eveneens iets warmere zomers. Oslo is gemiddeld zelfs drie graden kouder dan hier en heeft redelijk vergelijkbare zomertemperaturen, al duurt de zomer daar wel veel korter dan bij ons.

      Uitgaande van een temperatuurstijging van 0,4 graden per decennium zou het Denemarken van nu ongeveer hetzelfde klimaat hebben als wij in de jaren 90, maar dan wel met extremere seizoenen.

      1. Dan heeft een bekende van ons een strategische zet gedaan door met een Deense te trouwen! Buiten de taal zeker geen slechte keuze qua land

        1. Als je fan bent van ons klimaat in de jaren 90 wel. 😉

          Al dan niet toevallig zat ik vanmiddag op Google Earth Denemarken te bekijken in de hoop de campings en andere locaties van 25 jaar geleden te herkennen. Dat is niet helemaal gelukt, maar ik werd er helemaal vrolijk van. Die kustgebieden zien er zo interessant uit! Het lijkt me heel leuk om het land weer eens te bezoeken.

          Aan de taal is inderdaad geen touw vast te knopen. Als je ziet hoe sommige plaatsnamen volgens Wikipedia uitgesproken dienen te worden, daar is echt geen logica in te ontdekken.

  2. Lijkt me nog wel wat een keer een fietsvakantie daar te ondernemen. Volgens mij zijn er zelfs nog enkele waddeneilanden die je kunt bezoeken en die begaanbaar zijn per fiets. En vond het een mooi groen land met toch nog wat herkenbare elementen in het landschap

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *