Begin 2014 had ik al een manuscript voor de voorloper van De technische geheimen van de Formule 1 klaar. Het was pittige kost, met veel wiskundige formules. Ik had geen idee of er een markt was voor dergelijke schrijfsels. Nadat ik mijn boekenkast goed had doorgespit, had ik het idee dat Epsilon de uitgeverij was waarbij ik de meeste kans van slagen had, dus besloot ik ze te benaderen. Er ging vervolgens een jaar overheen voordat ik eindelijk antwoord had. Begin 2015 had ik een afspraak met een gepensioneerd wetenschappelijk uitgever. Hij zag kansen voor het manuscript als ik het in de formule van de zogenaamde Zebrareeks zou gieten. Ik kreeg twee zebraboekjes mee als inspiratie, waarna ik thuis hard aan de slag ging.
Nou nee, dat viel wat tegen. Thuis was ik vooral bezig met onderzoek te doen naar de Formule 1, in plaats van erover te schrijven. Na twee jaar had ik nog bijna niks. Daar schaamde ik me een beetje voor, dus besloot ik begin 2017 mijn schouders er echt onder te zetten. Dat ging best voortvarend en halverwege 2017 stuurde ik het manuscript op. Na nog enkele verbeterrondes was het manuscript eind september 2018 dan eindelijk helemaal klaar. Als laatste mocht ik nog een paar (rechtenvrije) afbeeldingen en een kleur voor de kaft van het boekje uitzoeken. Ik koos voor blauw en een afbeelding van Carlos Sainz die Daniel Ricciardo inhaalt (of wordt ingehaald) uit 2016. Op de achterkant is een start van een race uit 2007 of 2008 te zien. Een beetje oud inderdaad, maar betere afbeeldingen waren helaas niet voorhanden.
Het schrijven van het boekje was inderdaad behoorlijk pittig. Wat ik het moeilijkst vond? Het bedenken van opgaven. Omdat het een boekje is voor middelbareschoolleerlingen, zijn opgaven onontbeerlijk. Maar wat is het juiste niveau? Naar de bekende weg vragen kan iedereen. De leerlingen mogen best even aan het denken worden gezet, maar voor de schrijver moet het ook nog te behappen zijn. De uitdagende opgaven waren voor mij ook een hele uitdaging. Een wiskundeknobbel heb ik echt niet, maar als ik weet wat ik doe, kan ik nog best ver komen. Waar verder nog veel tijd in ging zitten: grafiekjes die steeds weer moesten worden aangepast, de inleiding, de eindopdracht, de simulatie van de Red Bull Ring… Het resultaat mag er echter zijn, want na bijna vier jaar heb ik dan eindelijk deel 56 van de Zebrareeks geschreven!