Morgen vieren we de feestdag van de democratie. Weet u nog niet op wie u moet stemmen? Ewood wil graag een suggestie doen.
Morgen mag er weer gestemd worden voor de Tweede Kamer. Normaal komen mensen met vragen naar mij om politiek advies in te winnen. Dit keer was ik echter zelf erg zoekende, maar ben gelukkig bij een partij gekomen waar ik zeer over te spreken ben.
Links
Ik heb bij de vorige verkiezingen altijd links gestemd. Ik had toen echt het idee dat dat het beste was. Er zijn mij echter de laatste jaren een aantal dingen opgevallen waardoor ik niet meer het idee dat ik bij links op de goede plek zit. De voornaamste redenen hiervoor zijn aanslagen die in buurlanden gepleegd zijn, de mislukte integratie, de immigratie, de islam en de EU die steeds ondemocratischer aan het worden is. Ik heb gewoon niet het idee dat de huidige elite en de linkse partijen dit gaan oplossen. Met name met betrekking tot de integratie en immigratie voorstaan ze een heel ander beleid dan dat goed voor Nederland zou zijn.
Een ander probleem van links vind ik is de intolerantie die ik vaak bespeur. Hoewel links vaak gezien wil worden als progressief, zie ik vooral regressief links. Denk maar aan de Erdoganpartij en de Social Justice Warriors van Art1kel 1.
Ik heb na deze constatering een tijd gehad dat ik het echt niet meer zou weten op welke partij ik zou moeten stemmen. Aan de rechterkant van het politieke spectrum zou de PVV misschien in aanmerking komen, maar die hebben in het verleden laten zien hoogst onbetrouwbaar te zijn en ik heb ze nog nooit kunnen betrappen op een constructieve bijdrage. Bovendien is een verkiezingsprogramma van een A4’tje minachting van de kiezer. Ik zou daar dus nooit op kunnen stemmen. Met de VVD en Mark Rutte heb ik ook niks. Kortom, er blijft weinig over.
Ik heb overigens weinig met links of rechts, progressief of conservatief. Ik houd er niet van om partijen te labelen. Het zou best kunnen dat partijen die als ‘progressief’ te boek staan op bepaalde punten een conservatief standpunt hebben en vice versa.
Lijst 16
Toch ben ik bij een partij gekomen waar ik me zeer in kan vinden. Mijn stem gaat naar lijst 16, het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Hij krijgt als oprichter en lijsttrekker dan ook mijn stem. Ik had weleens van Thierry Baudet gehoord en ik kende hem van het Oekraïne-referendum.
Het Forum voor Democratie was in die tijd van dat referendum nog geen politieke partij. Dat werd het in deze zomer, toen Rutte enorm treuzelde met het Oekraïne-referendum en het er op leek dat de uitslag werd weggelachen, heeft Baudet besloten om het partijkartel dan maar van binnenuit open te breken en heeft hij er een politieke partij van gemaakt.
Ik ben me in het Forum voor Democratie gaan verdiepen door de nummer twee op de kieslijst. Dat is de 72-jarige advocaat Theo Hiddema. Hij viel me op in het debat met zijn confrère Gerard Spong bij Pauw naar aanleiding van de veroordeling van Geert Wilders volledig onder tafel lulde. Ik zag iemand die zeer goed was in het debat, kennis van zaken had, een eigen visie had op die zaak plus nog een enorme dosis humor.
Toen eind december de kandidatenlijsten bekend werden gemaakt en ik las dat deze man op nummer 2 stond van Forum voor Democratie, ben ik me gaan verdiepen in deze partij. Wat ik las zorgde er al snel voor dat ik me snel als een vis in het water voelde.
Het politieke debat
Wanneer ik tegen mensen zeg dat ik op Thierry Baudet ga stemmen, dan is de reactie doorgaans negatief. Ik hoor dan dat ‘ie een ‘engerd’ is, of dat het een ‘gladjanus’ is en wanneer ze hem horen spreken dan wordt hij vaak ‘elitair’ gevonden. Wanneer ik dan vraag waarom ze dat vinden, blijft het vaak stil. Hetzelfde zie je in het politieke debat. Het gaat bijna altijd over de vorm of toon van het debat en niet meer over de inhoud. Het Wilders-proces is hier een mooi voorbeeld van. Dagelijks zaten de talkshows vol met mensen die het alleen maar hadden of dat wat Wilders heeft gezegd, wel mag en kan.
Waarom Forum voor Democratie
Wat me allereerst erg aanspreekt is dat deze partij bestaat uit mensen uit de praktijk. Geen carrièrepolitici maar echt mensen die op hun terrein expert zijn en vanuit de praktijk hebben gezien wat er mis gaat.
Het belangrijkste punt van deze partij is het invoeren van bindende referenda. De stem van de burger lijkt steeds minder door te dringen in de Nederlandse parlement. Door coalitievorming treedt al een verdunning op van de wensen van de kiezer en verder heeft de Nederlandse burger niks meer te zeggen. Na de verkiezingen staat de gewone Nederlander weer buitenspel.
Het Oekraïne-referendum was een mooi moment om de burger te vragen wat ze er van vonden. Helaas werd de uitslag weggelachen en het afgedongen inlegvelletje van Rutte had werkelijk geen enkele waarde. De bezwaren van het neekamp lijken steeds meer uit te komen: Oekraïne wil via een referendum toetreden tot de EU. Ook het nee van het referendum in 2005 over de Europese Grondwet werd genegeerd. Het is dus niet gek dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen.
Wat me ook erg aanspreekt is dat ze voorstander zijn van uit de EU gaan. Net als de Britten, ook wij een Nexit. Nu is de situatie zo dat Nederland steeds meer bevoegdheden weggeeft aan de EU en daardoor steeds minder te zeggen heeft over eigen beleid. Dit houdt onder andere in dat we maar moeten blijven betalen aan de landen als Griekenland (17 miljard) terwijl is gebleken dat ze daar niet eens door op vooruit zijn gegaan. Er staat ons wat dat betreft nog een hoop te wachten wanneer Griekenland opnieuw geld nodig heeft of wanneer andere landen zoals Spanje, Portugal en Italië dreigen om te vallen.
De EU zorgt er ook voor dat we met de open grenzen niet de massale immigratie tegen kunnen gaan met alle gevolgen van dien. Afgelopen weekend wat het zeer duidelijk te zien dat er toch grote groepen zijn die totaal niet zijn geïntegreerd. Er worden nu al doemscenario’s uitgewerkt over hoe Nederland en Europa eruit zullen zien wanneer de immigratie maar door blijft gaan.
Het derde punt wat me zeer aansprak is de sanering van de NPO. Dit is mij ook al opgevallen dat de NPO opereert als een verkapte politieke partij. Zo worden er wel demonstraties uitgezonden van mensen meer vluchtelingen willen opnemen, maar over de onrusten in de voorsteden van Parijs (met bijna alleen maar migranten) wordt pas na twee weken iets gezegd. En dan hebben ze het nog niet eens over wat er in Duitsland en met name Zweden allemaal gebeurd. Op die manier worden de normale Nederlanders die enkel de NPO volgen een verkeerd beeld voorgeschoteld van de werkelijkheid.
Ook de talkshows doen er weinig aan om hun subjectiviteit te bedekken. Jesse Klaver krijgt bijvoorbeeld nooit een kritische vraag, maar wanneer Thierry Baudet aan tafel zit, dan wordt hij keer op keer onderbroken en weggezet als racist.
Verwachting
Ik verwacht dat Forum voor Democratie het goed gaat doen bij de verkiezingen. De partij is de actiefste partij op social media. Van de Brexit en de verkiezing van Trump weten we dat er een groep stemmers is die kennelijk moeilijk te peilen is. Daarom denk ik dat Forum voor Democratie ook veel meer zetels gaat halen dan de twee die de meeste peilingen geven. Ik verwacht dat ze wel vier tot zes zetels kunnen gaan halen, al zal het me ook niks verbazen als het meer richting de tien zetels gaat. De energie die deze partij heeft, de bijeenkomsten door het hele land geeft mij het vertrouwen dat het wel goed gaat komen op 15 maart.
Tot slot
Op 15 maart pak ik mijn stem terug. Ik ben geen kuddedier en denk zelf na aan wie ik mijn stem ga geven. Ik hoop dat jullie dat ook doen. Stem dus alsjeblieft niet op een Jesse Klaver omdat hij er zo leuk uitziet of omdat veel mensen in je directe omgeving van plan zijn op hem te gaan stemmen.
Wie is de auteur van dit fraais?….”Voorstaan ze een heel ander…”, wat is dit voor taal? Verder zie ik eigenlijk dat ze tegen de elite zijn maar er tegelijk zelf 1 oprichten!? Niet echt overtuigend imo.
Je andere zoon. 😉
Het leek me toch duidelijk dat dit pamflet niet van mij afkomstig was. Dat kon je afleiden uit de eerste alinea van dit artikel (die schuingedrukte zinnen dus). Zo nu en dan geef ik anderen de ruimte om hun mening middels gastcolumns te uiten (zie ook het stuk over Hillary), ook al hoef ik het er niet mee eens te zijn. Een beetje diversiteit aan meningen en standpunten kan geen kwaad vind ik.
Ik wist wel dat het niet van jou was, maar ik had de stille hoop dat het “geleend” was van een verkiezings pamflet…