Dag 1: weinig verrassingen
Vandaag werden de eerste twee ronden van het PJK gespeeld. Niet door mij, want ik ben te oud (Ik zei ook: “Daarom zie je hier geen volwassenen meedoen.”)
In de A-categorie was Evgenie Grotovsky favoriet. Ver daarachter kwamen Politeia, Sten Goes, pinda (Daedalus), Marc Schwartz en Kaspere user. Zou Grotovsky zijn favorietenrol kunnen waarmaken?
Favorieten met de schrik vrij
In de eerste ronde stonden niet bepaald topduels gepland. Grotovsky (2198) mocht zelfs met wit aantreden tegen Charlotte Moons (1627). Politeia (1995) had zwart tegen Marianna Zelitchenko (1623). Verder nog een paar weinig interessante wedstrijden.
Toch leek er een stunt in de maak, of beter gezegd, twee stunts. Grotovsky speelde namelijk Siciliaans met wit en snoepte een pion mee. Dit toetje zou zwaar op de maag kunnen liggen. De omstanders, waaronder Lars Ootes, waren unaniem in hun oordeel: wit zou een zware pijp roken. Gelukkig voor Grotovsky deed Charlotte het niet goed, waarna het punt vrij snel binnen was. Achteraf vond de titelloze CM dat hij niet minder had gestaan.
Nog moeilijker had Politeia het. Hij speelde heel raar en dat had hem heel duur kunnen komen te staan. Zelf had hij de winnende aanval voor zijn tegenstandster al gezien. En hij had nog maar een paar minuten op de klok… Gelukkig voor hem liep het goed af. Het mat werd niet gevonden en in een stelling met een pion meer blunderde wit twee pionnen weg: het werd alsnog 0-1.
De overige “favorieten” kwamen minder in de problemen. Sten en pinda wonnen makkelijk, Kaspere User won een eindspel met twee stukken tegen een toren en Marc Schwartz won zeer bekwaam een op het oog gelijke stelling.
Twee koplopers
In de middagronde zouden de kaarten al voor het eerst geschud worden. De duels tussen toppers en subtoppers zouden al boeiend worden. Dit kwam met name omdat de volledige top 6 had gewonnen, waardoor de nummers 1 tot en met 6 tegen elkaar kwam te spelen. Mooier kan bijna niet.
De partij die als eerste was afgelopen, was de partij tussen Politeia en Daedalus. De twee jongens hadden al vaak tegen elkaar gespeeld en vonden het kort na de opening al welletjes. Op dat moment stond zwart echter al wat beter en het had me niet verbaasd als zwart gewoon had doorgespeeld. Misschien dat de harde nederlaag in de JCC pinda tot het remiseaanbod bracht, of omdat hij een remise in het begin van het toernooi niet zo erg vond. In ieder geval was het een nette zwartremise van pinda, die een goede eerste dag kende.
De overige topduels duurden langer. Kasper Euser speelde iets met 1.e4 2.f4 en vervolgens een keer d3 en c3. Zijn tegenstander, Sten Goes, wist zich hier geen raad mee en ging lang nadenken. Vervolgens kwam er een Bosboom-achtige partij op het bord, waarin zwart op het laatst een paar pionnen had tegen een toren. Dit bleek onvoldoende, een knappe zege voor Kaspere User.
Ook de partij tussen Schwartz en Grotovsky duurde lang. Schwartz had een tijd lang een initiatief, maar kon (of deed) er weinig mee. Vervolgens werd hij in het eindspel netjes uitgeteld. Nadat er indirect torens werden geruild, behield Grotovsky dankzij een tussenschaakje een stuk meer: 0-1.
Hierdoor zijn er nog maar twee koplopers en deze zullen elkaar volgende week treffen.
Dag 2: Grotovsky onstopbaar
Vandaag werden de derde en vierde ronde van het PJK gespeeld. In de stand was enige tekening gekomen, vorige week speelde de rating-top-6 tegen elkaar.
Pinda glijdt uit, rest glijdt verder
De ochtendronde liet ik grotendeels aan me voorbijgaan. Ik lag nog lekker op een oor (of twee oren, zoals mug zou zeggen.) De partij De Groote – Euser had een voorgeschiedenis. Vorig jaar blunderde Grotovsky in “gelijke stelling” een volle toren weg. Hierdoor liep hij het hele toernooi achter de feiten aan en plaatste hij zich niet rechtstreeks voor het NK (snik snik). Ook dit keer was hij lang bezig, maar nu gaf hij niks weg. Hij won een fraai eindspel na een paardoffer.
Hier offerde Ewood zijn paard: 1.Pxg5! fxg5 2.Ke5 Pb7 Het paard kan niet veel meer doen dan tussen de velden b7 en d8 heen en weer springen. 3.f6+ Ke8 4.e7! En nu valt veld d8 ook nog eens af.
4…Kf7 5.Kf5 Zwart kan op verschillende manieren het paard offeren. Op 5…Pxc5 6.bxc5 staat wit in het vierkant. Zwart moet met de vrijpion lopen, of met de koning achteruit. Daarom deed zwart 5…Pd6+. Na 6.cxd6 cxd6 7.Kxg5 c5 8.Kf5 cxb4 9.g5 b3 10.g6+ ging zwart mat.
1-0.
Wie zijn werk ook deed, was Politeia. Hij won een eindspel met ongelijke lopers. Misschien wel de prestatie van de dag, ware het niet dat Arjan Kreukniet (1641) won van Vincent Pandelaar (1869, maar underrated). Pinda kwam met een plusje uit de opening, maar werd vervolgens behoorlijk overspeeld. Ik trof hem aan, stilletjes in een hoekje, zijn zonden overdenkend.
De overige favorieten (voor de tweede plaats waarschijnlijk) wonnen wel.
Marc Schwartz glijdt bijna een wak in, Politeia ten onder in topper
In de vierde ronde was er voor het peloton nog een kans om Grotovsky te achterhalen. Politeia mocht proberen de koploper met wit een oorwassing te geven. De Siciliaan werd een schuifpartij waarin Politeia behoorlijke kansen leek te hebben. Politeia had de mazzel dat hij in Wijk aan Zee de analyses van de partij Karjakin – Topalov had bijgewoond. Grotovsky week op een bepaald moment af en dat was maar goed ook, anders had het hem wel eens duur kunnen komen te staan. Uiteindelijk zag Politeia een grapje over het hoofd (Hij deed Te7?, waar Te1 de stelling speelbaar hield.) en verloor een vol stuk. Zodoende ook Politeia in de rol van achtervolger.
De achtervolgers Kasper Euser en Sten Goes wonnen zonder veel problemen hun zwartpartij. Volgende week mag Sten het opnemen tegen Grotovsky. Marc Schwartz kwam tegen Mitchel Wallace erg goed weg. Met het fraaie Pg4+! dreigde zwart te slaan op f2, terwijl hxg3 faalde op Lxg4 met damewinst. Wallace speelde het niet helemaal goed, met het schijnoffer Txg2+ in plaats van het door pinda aangegeven Dg4! Toen hij daarna ook nog Df4? deed, won Schwartz de dame terug met Lxf7+. Toen was de lol er bij zwart wel van af.
Pinda won ook, zodat hij nu ook 2½ punt heeft.
De overige categorieën
In de B-categorie speelde Lars tegen Jeanine de Cloet. Vakkundig sloopte hij haar Scandinaviër. Onze Bart won opnieuw en mocht het in de vierde ronde opnemen tegen Lars. Deze partij ging jammer genoeg voor hem verloren, maar hij hield het nog lang vol. Langer dan diezelfde Jeanine, die probeerde de partij tegen Lars te kopiëren. Tegen mevrouwtje Schakel (een van de twee) kwam ze goed te staan, maar toen een toren werd aangevallen, bood ze dameruil aan. Die dame kon met de aangevallen toren worden teruggeslagen. Niks aan de hand. Helaas kon wit met Pf7+ en Pxd8 de dame op b7 dekken. Met een stuk minder (een zwart paard vorkte nog twee torens) ploeterde Jeanine door, maar zonder resultaat. Ik ben benieuwd of Ruud deze overmatige aandacht aan Amersfoort-spelers weet te waarderen.
In de C deed Hugo het gewoon goed. De D speelde ook weer. Merkwaardig genoeg was ene R.O. van K. er ook. Hij wist blijkbaar niet dat het zaterdag was… Ik heb de onderste categorieën niet intensief gevolgd.
Dag 3: favorieten winnen
A-categorie: Grotovsky wint met een straatlengte voorsprong
Op de laatste speeldag was de spanning er wel zo’n beetje uit. Grotovsky had een punt voorsprong en had de twee heetste duels, tegen Schwartz en Ootes overleefd. Nu mocht hij met wit tegen Sten Goes. De partij verliep niet heel soepeltjes, maar Ewood won omdat hij wel een plan had.
Voor de achtervolgers was van belang dat iemand op vier uit vijf zou uitkomen. Helaas eindigde de partij Schwartz – Euser in remise. Hierdoor was Grotovsky’s voorsprong anderhalf punt en was hij kampioen. Lennart en pinda wisten nog wel te winnen, maar het was too little too late. Pinda’s zege was echter wel een technisch meesterwerk.
In de middagronde speelde pinda in elf zetten remise tegen de kampioen. Een mooi resultaat voor hem. Lennart won van Marc Schwartz, terwijl Kasper Euser van AK won. Hierdoor behaalde hij een weerstandspuntje meer dan Lennart. Ik ben benieuwd of Lennart nog gaat protesteren hiertegen.
B-categorie: Lars wint met een zeelengte voorsprong
De overmacht van Lars Ootes in de B was zo mogelijk nog erger dan van Grotovsky in de A. Ten eerste had hij maar één concurrent, Jeanine de Cloet. Deze werd al vroeg verslagen, waarna hij met zijn olijke oogjes dicht het kampioenschap naar zich toe trok. Hij won alle partijen.
Tweede werd Bart, een sublieme prestatie! In de ochtendronde versloeg hij het Schakel-meisje, in de middagronde maakte hij keurig remise tegen Jeanine!! Ook hij gaat naar het NK! Zeer knap. Waarschijnlijk heeft hij met dit toernooi een slordige 60 elopunten gewonnen en dat is ook netjes in slechts zes partijen.