Hoewel de Grand Prix van Australië niet bepaald spannend was, waren de winnaars van zaterdag veelal de verliezers op zondag. Hieronder een overzicht van de uitblinkers en de faalhazen van de eerste race.
Lewis Hamilton (2e)
Lachte op zaterdag nog om het hardst toen hij zijn rivalen in de kwalificatie met boter en suiker had ingemaakt. Een dag later stond zijn gezicht op onweer nadat hij door een fout van het team de race had verloren.
9
Valtteri Bottas (8e)
Reed in de kwalificatie zowel zijn bolide als zijn ego aan diggelen. Moest daardoor vanuit de achterhoede starten en behaalde door wat geluk met de pitstops nog wat puntjes voor de moeite.
4
Mercedes
Bloedsnel waren de grijze bolides, maar gewonnen werd er niet. Een onhandige strategische beslissing en een verkeerd geprogrammeerde computer kostte Mercedes de kop in Australië.
7
Sebastian Vettel (1e)
Helemaal op zijn gemak voelde hij zich niet in de Ferrari, waardoor hij teamgenoot Räikkönen vrijwel het hele weekend voor zich moest dulden. Won de race doordat zijn afwijkende strategie bizar goed uitpakte.
8
Kimi Räikkönen (3e)
Kwalificeerde zich knap op de eerste startrij en kon Hamilton in de race redelijk volgen. Trok bij de pitstops aan het kortste eind, waardoor hem slechts het onderste treetje van het podium restte.
9
Ferrari
De wintertests wezen uit dat Ferrari een zwaar seizoen te wachten stond, maar in Australië deden de mannen uit Maranello alles goed. Met een eerste en derde plek aan de finish overtroffen ze alle verwachtingen.
9
Daniel Ricciardo (4e)
“Misschien hebben we wel de snelste auto van het veld”, jubelde hij nadat hij in de jacht naar Räikkönen de snelste raceronde had gereden. Daar heb je alleen weinig aan als je vanwege een matige kwalificatie en een onnodige tijdstraf slechts als achtste mag starten.
6
Max Verstappen (6e)
Een foutje in de kwalificatie kostte hem twee plaatsen aan de Ferrari’s en dat had verstrekkende gevolgen voor de race. Kwam na de start klem te zitten achter Magnussen en viel daarna alleen maar verder terug door veel te wild te rijden. Een heel zwak optreden.
5
Red Bull
Na afloop van de race nam Christian Horner het voor zijn rijders op. Diep vanbinnen zal hij wel gebaald hebben, want er zat voor Red Bull veel meer in dan de vierde en zesde plaats aan de finish.
8
Sergio Pérez (11e)
Au, au, au, wat was de Force India langzaam in Australië. Perste er in de kwalificatie naar eigen zeggen een geweldige ronde uit, maar beter dan een dertiende plek werd het niet. Finishte in de race net buiten de punten.
7
Esteban Ocon (12e)
Stond het hele weekend in de schaduw van Pérez. Liet vooral in de kwalificatie veel liggen. In de race kon hij zijn Mexicaanse teammaat eveneens niet volgen, al was het verschil iets kleiner.
6
Force India
Dat Force India de prestaties van 2017 niet zou kunnen evenaren, dat had iedereen wel ingecalculeerd, maar dat het team naar de staart van het middenveld was afgezakt, was wel heel kras. Hopelijk ligt Bahrein de roze bolides wat meer.
4
Lance Stroll (14e)
Presteerde in de kwalificatie nog best aardig, maar viel in de race ver terug. Ondanks dat de twee Hazen voor hem uitvielen, finishte hij waar hij begon. Een anoniem optreden.
6
Sergey Sirotkin (uitgevallen)
Een boterhamzakje maakte al vroeg een einde aan zijn debuutrace. Kwam er in de kwalificatie in ieder geval nauwelijks aan te pas. Goed dat Williams jonge talenten een kans geeft (kuch, kuch).
5
Williams
Het is triest om te zien hoe ver Williams de afgelopen jaren is afgegleden. Een radicaal ontwerp dat volledig geflopt is en twee paydrivers hebben het team naar de staart van de grid doen afzakken.
3
Nico Hülkenberg (7e)
Deed lekker mee in de subtop, al had hij zich wel wat meer tegen Ricciardo mogen verweren in het begin van de race. Doordat hij bij de pitstops aan het kortste eind trok, maakte dat achteraf gezien niet veel uit.
8
Carlos Sainz (10e)
Liet het in de kwalificatie liggen en werd in de race misselijk door zijn drinksysteem, waardoor hij nog een keer van de baan vloog. Trok, net als Hülkenberg, bij de pitstops aan het kortste eind, zodat hem een tiende plek restte.
7
Renault
Hoera! Alle Renault-aangedreven auto’s reden in de punten. Minder leuk was dat het fabrieksteam door beide klantenteams werd afgetroefd. Pech met de safetycar was daar onder andere debet aan.
7
Pierre Gasly (uitgevallen)
Baalde van zichzelf dat hij vanaf de laatste plaats moest starten, omdat er volgens hem veel meer in had gezeten. Maakte wat terrein goed bij de start, maar moest kort daarna met een motorprobleem opgeven.
5
Brendon Hartley (15e)
Was de betere Toro Rosso-coureur in de kwalificatie, waarin hij Q2 op een haar miste. In de race was hij minder op dreef. Verremde zich hevig bij de start en moest meteen zijn banden wisselen, waarna hij nooit meer aansluiting vond met de rest.
5
Toro Rosso
Na de voorspoedig verlopen wintertests stelde het B-team van Red Bull in Australië teleur. Met name in de race waren de Toro Rosso’s niet vooruit te branden. Honda heeft nog een lange weg te gaan.
5
Romain Grosjean (uitgevallen)
“We winnen en verliezen samen”, sprak hij toen hij een arm om een als Darth Vader vermomde monteur heen sloeg. Een groot gebaar nadat hij door een verkeerd gemonteerd wiel een stevige puntenfinish was verloren.
8
Kevin Magnussen (uitgevallen)
Presteerde het hele weekend ijzersterk. Mocht door de straf van Ricciardo als vijfde vertrekken en rekende Verstappen bij de start in. Behield zijn vierde plek tot aan zijn fatale pitstop. Had de man van het weekend moeten worden.
9
Haas
De zwart-witte Ferrari’s waren lekker snel onderweg, maar wat was dat nou met die pitstops? Bij beide auto’s werd een wiel niet goed vastgezet, wat het team in totaal 22 punten kostte.
6
Fernando Alonso (5e)
Bleef in de kwalificatie steken op een elfde plek, maar profiteerde in de race optimaal van de problemen van Haas en de virtuele safetycar, waardoor hij zich ineens op de vijfde plaats terugvond. Hield Verstappen probleemloos achter zich.
8
Stoffel Vandoorne (9e)
Kon Alonso in de kwalificatie net niet bijbenen. Zat in de race lange tijd in het hetzelfde treintje achter Magnussen, maar profiteerde minder van de virtuele safetycar dan zijn teamgenoot, zodat hij met een negende plaats genoegen moest nemen.
7
McLaren
Het ging in Albert Park veel beter dan in de wintertests. De amberkleurige bolides bleven heel en dankzij wat geluk met de safetycar evenaarde McLaren het beste resultaat uit het Honda-tijdperk. Een veelbelovend begin.
8
Marcus Ericsson (uitgevallen)
Smaakte het genoegen Leclerc in de kwalificatie te kloppen. Helaas zat zijn race er na vijf ronden alweer op.
7
Charles Leclerc (13e)
Gaf na de kwalificatie toe dat hij het circuit onderschat had, waardoor hij een tiende op Ericsson moest toegeven. In de race ging het beter en finishte hij als dertiende. Een solide debuut.
7
Sauber
Een bemoedigend begin voor het Zwitserse team, dat dankzij Leclercs dertiende plaats de teams van Williams en Toro Rosso wist te kloppen. Ook in de kwalificatie hadden de Alfa Romeo-Saubers de aansluiting met de rest van het veld.
7