Morgen begint week 21 van 2021. Hieronder de artikelen voor komende week en een korte persoonlijke noot bij de herpublicaties van de bijna afgelopen week.
17 mei: Wie houdt Webber nog tegen? (16 mei 2010)
Het is bijna niet meer voor te stellen, maar er is een tijd geweest dat Mark Webber onstopbaar leek in de Formule 1. Na zijn zege in Spanje was hij ook in Monaco de sterkste en ontpopte hij zich tot titelkandidaat. De inleiding verwoordt dit sentiment denk ik wel goed: “Het is een treurige conclusie: anno 2010 gebeurt er weinig in de Formule 1-races als de weergoden niet meewerken. En dus wint Webber. Na zijn dominante zege in Spanje van vorige week, won de Australiër opnieuw, ditmaal in Monaco.” Ook kreeg ik van Ewood nog een briljante reactie op het artikel: “De samenvatting van de NOS was zoals gebruikelijk weer slecht. Hij ging ongeveer zo: “Dit weekend was de Formule1 neergestreken in Monaco. Zo waren er bekende gezichten te zien waaronder [bekende 1], [bekende 2] en voor de wat oudere kijker [bekende 3]. Dan de start van de race (veld is allang door de eerste bocht :P) Webber op poleposition met daarachter Vettel die uhhhhhhh Kubica passeert. En dan dit: Hulkenberg die z’n bolide in de tunnel laat crashen. En ook z’n teammaat Barrichello crasht hard. En dan hier Trulli die met z’n wagen over de auto van (weet niet meer wie: P) heenklimt. Mark Webberrrrrrr wint uiteindelijk de race…”” Niet slecht voor zo’n saaie race.
18 mei: Top en flop (18 mei 2009)
Mei is traditioneel de maand van het Songfestival, waar Nederland weer eens afging als een gieter. De bekerfinale tussen Heerenveen en FC Twente bood heel wat meer vertier. De linkjes onderaan het artikel spreken boekdelen: “Heerenveen wint beker nummer een” en “Act van de Toppers geen topper, achteraf veel gemopper.” Rvv verwoordde destijds wat iedereen dacht: “Vreselijk dat songfestival. Snap niet wat we daar te zoeken [hebben] idd. Politiek is toch altijd een grote driver, zelfs op zo’n dom spelletje als dit, dus als Nederland moeten we niet de illusie hebben dat we überhaupt maar iets kunnen voorstellen. En ja, als je jezelf dan ook nog eens op deze wijze representeert dan vraag je op een afstraffing. Heerlijk. Ik hoop dat we er voor eens en voor altijd een slot om kunnen hangen. Maar ik vrees dat er nog steeds fans blijven, hoe hard de afstraffing moet worden weet ik niet, maar ik hoop dat ie nog groter wordt.” Een jaar later hadden we Sieneke…
19 mei: Interne competitie ronde 30 (19 mei 2009)
Binnenkort gaat de interne competitie weer van start. Of ik daar de komende tijd aan mee ga doen, is maar zeer de vraag. In het verleden liet ik m’n gezicht vaak zien op de clubavond, maar later steeds minder. 2009 was echt een soort overgangsfase, waarin ik steeds minder intern ging spelen. Gedegradeerd uit de meesterklasse, de schaaktrainingen van Leon Pliester die werden stopgezet, succes met de studie, er waren wel wat oorzaken voor aan te wijzen. En dat terwijl deelname me vaak wel plezier of vooral voldoening verschafte, vooral toen ik FM Henk eindelijk een keer te grazen wist te nemen. Toch zou het tot eind 2012 duren voordat ik weer structureel in de interne mee ging spelen.
20 mei: De finale als mislukt nagerecht (20 mei 2012)
Mei 2012 was de emotioneel zwaarste periode uit mijn leven. Wekenlang zat ik zielig en alleen op mijn zolderkamertje. Echt veel om vrolijk van te worden was er ook niet, de vele finales ten spijt. De finale van de Champions League was enorm eenzijdig, maar mede door een enorme mispeer van Arjen Robben verloor Bayern München de finale in eigen huis van Chelsea. De Play-offs om Europees voetbal waren helemaal een sof en de WK-match tussen Anand en Gelfand was slaapverwekkend. Zonde, want de voorrondes waren veel interessanter geweest.
21 mei: Hemelvaarttoernooi te Soest (21 mei 2009)
Een van de mooiere toernooien waar ik ooit aan mee heb gedaan, was het Hemelvaarttoernooi in Soest. Ik heb er jaren na dato in ieder geval nog herinneringen aan en dat is al heel wat. Over mijn eigen optreden als kersverse 2100-speler was ik niet zo te spreken, te veel nederlagen. Ewood deed het beter en kon die avond nog veel over zijn eigen partijen vertellen, waardoor ik het verslag mooi heb kunnen aankleden.
22 mei: Fattle: met de hakken over de sloot (22 mei 2011)
2011 was het begin van het Pirelli-tijdperk. De snel slijtende banden zorgden met name in het begin voor spektakelstukken die in schril contrast stonden met de optochten van daarvoor. Ook in Spanje schotelden de 24 bolides de toeschouwers een mooie show voor. Alonso ging vanaf de vierde plek meteen naar de leiding, maar viel gedurende de race terug naar de vijfde plaats op een ronde achterstand van Vettel en Hamilton, die elkaar tot aan de finishvlag zaten op te jagen. Toch mooi dat die drie er nu nog bij zijn.
23 mei: Apenhoofd in de krant (21 mei 2015)
Zes jaar geleden werd ik vanwege mijn boek De technische geheimen van de Formule 1 geïnterviewd door iemand van de Gooi- en Eemlander. Later kwam er nog een fotograaf langs. Het was een hele eer en het artikel heb ik nu nog op mijn prikbord hangen. De toon van het artikel is somber, wat redelijk aansloot bij mijn sombere gemoed in die tijd. Ondanks een aantal mijlpalen (naast het interview mijn rubriek bij schakers.info, een schaakrating van boven de 2200 en een verhuizing) kon ik er niet echt van genieten omdat mijn hart nog huilde en ik me behoorlijk nietig voelde. Inmiddels ben ik daar wel van hersteld, maar de sombere ondertoon is gebleven. Het leven is voor mij nooit makkelijk geweest.
Dan nu de artikelen voor komende week:
24 mei: Jippie, regen! (25 mei 2008)
25 mei: Titanenstrijd bij Mercedes (25 mei 2014)
26 mei: Zomerschaak in mei (26 mei 2009)
27 mei: Pinkstertoernooi 2010 (27 mei 2010)
28 mei: Naarden! (29 mei 2015)
29 mei: Het jachtseizoen is geopend! (29 mei 2016)
30 mei: Hou vol! (30 mei 2020)