Morgen begint week 23 van 2021. Hieronder de artikelen voor komende week en een korte persoonlijke noot bij de herpublicaties van de bijna afgelopen week.
31 mei: Mijn week (1 juni 2019)
Twee jaar geleden kende ik een veelbewogen week, waarin ik onder andere een dagje moest thuiswerken (toen al!), met Rolex een aantal broden bakte en m’n haar liet knippen. Het hoogtepunt was echter dat een reactie van mij op RaceFans tot Comment of the Day werd uitgeroepen. Was dat even kicken!
1 juni: Pinkstertoernooi (1 juni 2007)
In 2007 deed ik voor de derde opeenvolgende keer in de hoofdgroep van ons eigen Pinkstertoernooi mee. Het was gezellig, al viel de score niet mee, want ik bleef opnieuw op de bedenkelijke score van 2½ uit 7 steken, ditmaal zonder ook maar een partij te winnen. Dat ontlokte Trolletje tot de volgende aparte reactie: [distijd] Tja, ik zag je zo ploeteren tijdens de training, ik dacht: die gast kan echt geen hout schuiven. Gelukkig heb je nog een paar halfjes weten te scoren dit toernooi. [/distijd] De week daarna ging de tentamenweek nog slechter en besloot ik maar met mijn studie Econometrie te stoppen.
2 juni: Europese moesson (7 juni 2009)
Tijdens mijn studie Aarde en Economie raakte ik gefascineerd door het Nederlandse klimaat. Volgt de gemiddelde temperatuur per dag een sinusoïde? Op basis van de temperatuurdata van de afgelopen eeuw kwam ik tot de conclusie dat dat bij benadering het geval is. Een van de periodes waarin de temperatuur wel duidelijk achterblijft ten opzichte van de sinusoïde, is in juni. Dat komt doordat de wind in juni op het Europese continent relatief vaak vanuit het noordwesten waait, wat lage temperaturen en neerslag (vandaar de term Europese moesson) met zich meebrengt.
3 juni: SGS-Rapidkampioenschap 2007 (3 juni 2007)
In 2007 was ik de jeugdtoernooien ontgroeid (overigens niet definitief) en was ik vaak als toeschouwer aanwezig om familieleden en clubgenoten in actie te zien. Bij het rapidschaaktoernooi van de regionale schaakbond (dat ook nadat de sponsor ermee was gestopt nog lang het Nijhoftoernooi werd genoemd) was ik een soort gedeeld groepsleider (samen met de beruchte Pascal L.) en kon ik meegenieten van een waanzinnige titelstrijd. Hoewel het deelnemersveld kwantitatief niet veel voorstelde, was de kwaliteit wel hoog. Uiteindelijk won Trolletje omdat Large zich in de laatste partij pardoes mat liet zetten door Pinda. Grappig vond ik dat ik later op internet foto’s van het toernooi terugvond. Onder een foto van mijn moeder was het bijdehante onderschrift gezet: “Deze mevrouw deed niet mee, maar kreeg toch een prijs!” (ik geloof dat ze iets kreeg als dank voor dat ze vrijwilliger was bij de Baarnse Schaakvereniging).
4 juni: Interview (4 juni 2020)
Vorig jaar werd ik tijdens de coronacrisis namens mijn werk geïnterviewd. In het interview, genaamd “Ik ben geen ster in thuiswerken” gaat het vooral over mijn ervaringen op het werk en de moeilijkheid van thuiswerken. Als autist heb ik structuur heel hard nodig en daar ontbreekt het nu nog wel aan. Aan de andere kant zitten er ook voordelen aan het thuiswerken. Het forenzen is niet direct mijn hobby en in plaats daarvan kan ik nu een paar uur langer uitslapen. Ieder voordeel heb ze nadeel. In ieder geval werd het interview op mijn werk positief ontvangen. Een collega moest lachen om de zin dat de software voor de kenners zelf ook ingewikkeld was.
5 juni: Ricciardo wint, Mercedes verliest in ongelooflijke Canadese Grand Prix (9 juni 2014)
Bij de overstap naar turbomotoren in 2014 was Mercedes plotseling het te kloppen team. De grijze bolides domineerden de ene na de andere race. Zouden ze alle races van het seizoen winnen? Het antwoord kwam eerder dan verwacht, want in Canada ging bij beide grijze bolides halverwege de race het hybride systeem van de motor stuk. Waar Hamilton vrijwel meteen uitviel, wist Rosberg nog de finish te halen. Als tweede zowaar. Alleen Ricciardo kreeg hem vlak voor tijd te pakken, waardoor hij zijn eerste zege uit zijn carrière scoorde.
6 juni: De coronacrisis: de tweede golf (23 juni 2020)
Vorig jaar rond deze tijd was de eerste golf van de coronacrisis in Nederland wel uitgedoofd. In de Verenigde Staten laaide de crisis in het begin van de zomer weer in alle hevigheid op. Mensen waren boos en trokken de straat op, waardoor het virus weer in alle hevigheid om zich heen greep. Later volgde nog een derde piek. In Nederland zitten we inmiddels alweer aan de vijfde piek, die nu langzaam lijkt uit te doven.
Dan nu de artikelen voor komende week:
7 juni: Oranje al struikelend op jacht naar de eerste prijs in 31 jaar (7 juni 2019)
8 juni: Frankrijk (10 juni 2014)
9 juni: Het K-woord (9 juni 2011)
10 juni: Hamiltons eerste zege (10 juni 2007)
11 juni: Een lange verkiezingsnacht (10 juni 2010)
12 juni: Guus blijft nog een wedstrijdje (12 juni 2015)
13 juni: Eindversie Masterthesis (6 juli 2011)