De langste dag van het jaar loopt langzaam tegen zijn einde en daarmee is het einde van de lente nabij. Om 23:43 staat de zon precies boven de Kreeftskeerkring, wat betekent dat op dat moment de astronomische zomer begint op het noordelijk halfrond.
Om 5:18 kwam de zon vandaag al op en om 22:06, maar liefst 16 uur en 48 minuten later, zal ‘ie weer ondergaan. Een heel verschil met een half jaar geleden, toen de zon zich maar 7 uur en 40 minuten liet zien. Het komende halve jaar zullen de dagen dus weer langzaam tot dit absurde minimum krimpen.
Toch is het niet allemaal kommer en kwel, want klimatologisch gezien moeten warmste dagen nog komen. De maximumtemperatuur piekt rond 18 juli, de gemiddelde temperatuur drie dagen later en de minimum-temperatuur piekt pas rond 26 juli. Dat duurt dus nog even. Hieronder heb ik het temperatuurverloop van de zomer in een grafiekje gezet. De echte warmte komt pas in juli:
De zomer duurt nog tot 22 september 15:30 en de winter begint op 21 december om 11:02. Laten we die momenten niet afwachten en er het mooiste van maken!