De coronacrisis: licht aan het einde van de tunnel?

De eenzaamheid wordt langzaam ondraaglijk nu het hele land al bijna voor twee weken opgehokt zit, een ophokplicht die nog op zijn minst een kleine twee weken gaat duren, maar mogelijk nog veel langer. De coronacrisis is nog lang niet voorbij. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes.

Inmiddels staat de teller wat betreft vastgestelde coronabesmettingen in Nederland op ruim 5500. Dat is ongeveer een derde promille van de totale bevolking. Dat is dusdanig gering dat de exponentiële groei normaal gesproken nog wel een tijd door zal gaan, hoewel het werkelijke aantal besmette personen vast een stuk hoger zal liggen. Toch lijkt de groei langzaam af te vlakken. Dit is waarschijnlijk een teken dat de ophokplicht effect heeft. Dat geldt vooral ook voor het zwaar getroffen Italië, zoals de onderstaande grafiek weergeeft.

Verloop van het aantal geïnfecteerden vanaf 15 februari tot nu in Italië (rood), de Verenigde Staten (blauw), Nederland (oranje) en het Verenigd Koninkrijk (groen). Data: Worldometer.

De y-as in de grafiek heeft een logaritmische schaal, waardoor een exponentiële groei als een rechte lijn wordt weergegeven. Te zien is dat voor zowel Italië, de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk de grafiek vanaf ongeveer 100 besmettingen redelijk recht loopt. Inderdaad ligt het groeipercentage in de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk al een tijd redelijk constant. In Italië is echter een duidelijke dalende trend waarneembaar.

Groeipercentage per dag van het aantal coronabesmettingen.

Waar het aantal nieuwe besmettingen in Italië tot begin maart met nog ongeveer 40 procent per dag toenam, is de stijging sindsdien geleidelijk aan gedaald tot nog maar ongeveer 10 procent per dag. Op ruim 60.000 besmettingen is dat natuurlijk alsnog een enorm aantal, maar de trend is veelbelovend.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de Verenigde Staten. Daar neemt het aantal nieuwe besmettingen sinds het begin van de crisis met ongeveer 30 procent per dag toe en dat percentage lijkt eerder toe dan af te nemen.

Nederland zit daar een beetje tussenin. Het groeipercentage ligt de laatste twee weken vrij constant rond de 20 procent. De laatste dagen lijkt het percentage voorzichtig af te nemen.

Vergeleken de eerdergenoemde coronahaarden doet Nederland het best goed. Vanaf het moment dat er 100 of meer besmettingen waren, heeft het coronavirus in Nederland betrekkelijk langzaam om zich heen gegrepen. Waar Italië deze mijlpaal van 100 of meer besmettingen al op 23 februari bereikte, de Verenigde Staten op 2 maart, het Verenigd Koninkrijk op 5 maart en Nederland pas op 6 maart, lijkt Nederland zijn achterstand vooralsnog niet in te lopen. Wanneer het verloop van het aantal coronabesmettingen in de vier landen vanaf het moment dat er 100 of meer besmettingen waren over elkaar heen gelegd worden, springt Nederland er goed uit.

Verloop van het aantal besmettingen vanaf het moment dat er 100 of meer besmettingen waren.

Te zien is dat Italië in de eerste dagen een enorme stijging van het aantal besmettingen kende, waarna de stijging sterk afvlakte, waardoor de curve duidelijk niet exponentieel is. Het verloop in de Verenigde Staten is dat wel, net als in het Verenigd Koninkrijk en Nederland, waar de corona-uitbraak nagenoeg hetzelfde is geweest. In Nederland is het groeipercentage iets meer dan 20 procent per dag, in het Verenigd Koninkrijk is het ongeveer 22 procent en in de Verenigde Staten 29 procent. Hoe goed het verloop in Nederland de exponentiële groei benadert, laat de onderstaande figuur zien.

Aantal besmettingen in Nederland.

Het goede nieuws is dat het aantal besmettingen de laatste dagen duidelijk onder de exponentiële groeilijn ligt. Hoewel het misschien nog te vroeg is om van een trendbreuk te spreken, is het wel een lichtpuntje in verder erg duistere tijden.

Hopelijk hebben we nu het keerpunt in de strijd tegen het coronavirus bereikt. Hopelijk komt Nederland (en de rest van de wereld) sterker uit deze coronacrisis, met meer saamhorigheid en compassie. En meer waardering voor de mensen die het land draaiende houden (zeg ik als ambtenaar).

Eén gedachte over “De coronacrisis: licht aan het einde van de tunnel?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *