Kiespijn

Zometeen mag ik gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen en ik weet eerlijk gezegd nog steeds niet op wie ik dat ga doen. Traditioneel ben ik het met alle partijen wel een beetje eens, maar nog geen enkele partij heeft mijn hart echt gestolen.

Om enigszins goed gemotiveerd een vakje rood te kunnen kleuren in het stemhokje, heb ik gisteravond het laatste verkiezingsdebat gevolgd. Van tevoren hoopte ik dat het debat me een goede aanleiding zou geven om weer eens lekker ouderwets op de Partij van de Arbeid te kunnen stemmen. Het liep anders en na een uur kijken was ik niet veel wijzer geworden, behalve dat ik wist dat ik zeker niet op de PvdA zou stemmen. Maar op wie wel? Hieronder mijn rangschikking van de acht aanwezige lijsttrekkers.

  1. Geert Wilders (PVV)
    Wilders was zonder twijfel de winnaar van het debat. Hij beet zich helemaal vast in zijn tegenstanders en was fel, maar zonder over het randje te gaan. In de eerste ronde maakte hij Sigrid Kaag met boter en suiker in en even later moest Mark Rutte eraan geloven. Moeiteloos dreunde Wilders een waslijst aan zaken op die de laatste tien jaar onder Rutte volgens hem niet goed waren gegaan. Hij sprak vanuit zijn gevoel en de emoties leken in ieder geval oprecht. Een sterk optreden dat de PVV ongetwijfeld een aantal zetels zal opleveren.
    9
  2. Lilian Marijnissen (SP)
    Marijnissen kwam oprecht over. Je kon de emoties voelen bij de dingen die haar aan het hart gingen, hoewel ze niet zo’n pitbull was als Geert Wilders. Dat kwam ook omdat ze tegenover de PvdA en de D66 gezet was, partijen die ideologisch niet extreem veel van de SP verschillen. Desondanks wist ze de verschillen tussen de partijen goed voor het voetlicht te brengen en haar tegenstanders constant in het defensief te drukken, ook omdat ze verbaal de sterkste kandidaat was. Zal dit optreden de SP zetels opleveren?
    8
  3. Jesse Klaver (GroenLinks)
    Klaver kwam heel presidentieel over in het debat. Hoewel hij nogal eens in een welles-nietesdiscussies kwam, wist hij zijn standpunten keurig netjes in begrijpelijke taal te verwoorden, zonder vervelend over te komen. Het debat tegen Wopke Hoekstra wist hij op punten te winnen en het debat met Gert-Jan Segers eindigde een beetje in een herhaling van zetten.
    8
  4. Mark Rutte (VVD)
    Als premier zat Rutte in een kwetsbare positie en werd hij eerst fanatiek aangepakt door Geert Wilders en daarna iets minder fanatiek door Wopke Hoekstra. Wilders mocht zijn hele arsenaal leegschieten, waarna Rutte ruiterlijk het boetekleed aantrok om erger te voorkomen. Ook in het debat met Hoekstra liet hij zijn kans schieten om weerwoord te geven. In plaats daarvan bedankte hij de presentator voor het debat. Onnavolgbaar, maar aalglad wist hij zich zodoende uit een netelige situatie te redden.
    7
  5. Gert-Jan Segers (ChristenUnie)
    Het is bijna onmogelijk om je te ergeren aan Segers. De ChristenUnie staat bijna helemaal in het politieke midden en heeft met alle partijen wel overlap, wat erg nadelig is voor een debat waarin je je juist moet profileren. Toch lukte dat tegen Jesse Klaver en Lilianne Ploumen nog enigszins. Segers bleef in het debat dicht bij zichzelf, respecteerde het standpunt van zijn opponent en zocht vooral de overeenkomsten.
    7
  6. Wopke Hoekstra (CDA)
    Hoekstra kwam pas aan het eind van het debat op stoom. Tegen Jesse Klaver kwam hij nog niet heel goed uit de verf, maar toen hij tegen Mark Rutte in de aanval mocht, was hij meer in zijn element. Het was waarschijnlijk too little too late om de campagne nog te redden, maar wie weet is het genoeg om de D66 voorbij te gaan.
    7
  7. Sigrid Kaag (D66)
    De laatste dagen is de D66 in de peilingen aan een opmerkelijke opmars bezig, dus kon de partij een uitermate zwak slotdebat van lijsttrekker Kaag heel slecht gebruiken. In het eerste debat veegde Geert Wilders de vloer met haar aan en later deed Lilian Marijnissen dat nog eens dunnetjes over. Geen bezieling, geen emotie en geen moment zei ze iets wat de zwevende kiezer eventueel zou kunnen aanspreken.
    4
  8. Lilianne Ploumen (PvdA)
    Au, au, au, wat was dit een hemeltergend slecht optreden. Ploumen zat met haar hoofd kennelijk al bij de formatie en zat meer de overeenkomsten dan de verschillen tussen haar en haar tegenstanders te benadrukken. Daar is de verkiezingscampagne niet voor, Lilianne! Marijnissen doorbrak het niet-aanvalspact en vrat Ploumen met huid en haar op. Tegen Gert-Jan Segers kwam ze eveneens slecht uit haar woorden en neuzelde ze wat over een school in Zeeland die geen homo’s accepteerde. Heel vervelend voor die jongen natuurlijk, maar denk je dat het degenen die in de coronacrisis hun baan zijn kwijtgeraakt of geen huis kunnen vinden dit ook maar iets kan boeien? Een hele slechte onderwerpkeuze.
    1

Straks dan maar willekeurig een hokje inkleuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *