Terugblik week 6

Morgen begint week 6 van 2021. Hieronder de artikelen voor komende week en een korte persoonlijke noot bij de herpublicaties van de bijna afgelopen week.

1 februari: Ratinglijst (1 februari 2008)
Vroeger schreef ik vrijwel ieder kwartaal een artikel over de nieuwe ratings van vrienden en bekenden. Destijds kwam vier keer per jaar (in februari, mei, augustus en november) een nieuwe KNSB-ratinglijst uit. In het artikel staat het vraagstuk van ratinginflatie of -deflatie centraal. Worden de ratings alsmaar hoger en is een elopunt nu dus minder waard dan bijvoorbeeld vijftien jaar geleden? Of is hier alleen sprake van bij internetschaak? Grappig genoeg was de eerste ratinglijst van 2008 tevens de eerste met een nieuwe, inzichtelijkere berekenmethode. Waar de nieuwe ratings aanvankelijk iteratief bepaald werden, wat de nauwkeurigheid ten goede zou moeten komen, werden ze vanaf nu op een makkelijkere en overzichtelijkere manier berekend.

2 februari: Groundhog-day (2 februari 2011)
Mensen hebben altijd een behoefte aan zekerheden. Wat zal de toekomst brengen? Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is Groundhog Day (ik ben nooit zo’n fan van die spaties tussen zelfstandig naamwoorden in het Engels) begin februari de dag die het verdere verloop van de winter zou bepalen. Zonnig weer op Groundhog Day betekent een lange winter, somber weer betekent dat de winter alweer bijna voorbij is. Zou dat voor ons ook gelden? Afgaande op het winterweer van nu en de sombere Groundhog Day, lijkt dat niet het geval.

3 februari: Externe competitie ronde 5 (3 februari 2007)
Het seizoen 2006-2007 verliep niet helemaal naar wens voor het tweede team van BSG. Na in de middenmoot te zijn geëindigd met een op het laatst half compleet team, waren de verwachtingen hooggespannen toen twee talentvolle jeugdspelers (laten we ze voor het gemak maar Le en La noemen) in de zomer van 2006 het Denksportcentrum binnen kwamen wandelen. Het K-woord werd nog net niet in de mond genomen, maar een goede klassering zou toch wel tot de mogelijkheden moeten behoren. Halverwege het seizoen hadden we welgeteld één matchpunt gescoord. Gelukkig hadden we de sterke teams al gehad, dus hadden we een relatief makkelijk programma in de tweede competitiehelft. De eerste wedstrijd na de winterstop was uit tegen Euwe 3, dat nog puntloos onderaan stond. Op de speeldag ging van alles mis en dus verloren we met het kleinst mogelijke verschil van een team met allemaal <2000-spelers. Het ontlokte La de uitspraak dat we maar beter in BSG 6 konden spelen. Le had niet veel meer te melden dan: “Stop maar.”

4 februari: Het verval van een subtopper (4 februari 2010)
Jarenlang was SC Heerenveen (ik weet dat sc officieel met kleine letters is, maar dat ziet er zo dom uit) een goede subtopper. In het seizoen 2009-2010 kwam daar echter verandering in. Trainer Trond Sollied, degene die de club naar de eerste KNVB-beker had bezorgd, bleek er een enorme puinhoop van te hebben gemaakt en werd vroeg in het seizoen op straat gekwakt. Opvolger Jan de Jonge hield het slechts vijf maanden vol bij de club die voorheen een baken van rust was. Met een elfde plek in de eindrangschikking kende Heerenveen zijn slechtste seizoen in 16 jaar. Sindsdien hebben ze nooit meer voor langere tijd hun niveau van in de jaren nul kunnen benaderen.

5 februari: Koploper na gelijkspel (7 februari 2010)
In het seizoen 2009-2010 hoopte BSG aan eerherstel te kunnen doen na een regelrechte ontgroening in de meesterklasse. Doel was om direct terug te promoveren naar diezelfde meesterklasse, maar de titelcampagne verliep met horten en stoten. Dikke zeges werden afgewisseld met flinke zeperds, maar doordat geen van de teams er echt boven uitstak, bleven we bovenin meedraaien. De wedstrijd tegen degradatiekandidaat De Eenhoorn leverde ons zelfs de koppositie op, maar dan niet op de gehoopte manier: koploper Zukertort ging onderuit tegen Caïssa, terwijl wijzelf maar één punt meenamen uit Hoorn. Dit was tegen het zere been van Leon Pliester (1954-2012), die flauw was gevallen nadat Le (daar hebben we ‘m weer) in een voordelige stelling remise had aangenomen.

6 februari: Eredivisie ronde 20 (1 februari 2009)
In de NWT (nu: New Scientist) verscheen begin 2009 een artikel over voetbalcompetities (De wetten van koning voetbal). Op basis van de uitslagen van drie seizoenen in vier voetbalcompetities werden vijf voetbalwetten opgesteld. Sommige wetten waren verrassend, andere waren nogal triviaal. Teleurstellend was dat sommige kansen voor open doel gemist werden, terwijl aan de andere kant sterke conclusies werden getrokken op basis van deze zeer beperkte data.

7 februari: Een sportief weekend (18 februari 2012)
Vanwege een beetje sneeuw eerder in de maand moest de bekerwedstrijd tegen Zukertort worden uitgesteld tot halverwege februari. De schaakwedstrijd volgde daarmee op een wilde kartavond met vrienden en (oud-)huisgenoten. Bij binnenkomst heerste er een onheilspellende rust vanwege een kartongeluk. Gelukkig was het niet al te ernstig en ging de kartavond gewoon door. Het karten ging veel zwaarder dan anders en al na de eerste heat had Ewood er wel weer genoeg van, terwijl ik fysiek ook helemaal gesloopt was. Een dag later ging het met het schaken heel wat beter en had ik nog een belangrijk aandeel in de nipte zege.

Dan nu de artikelen voor de tweede week van februari:
8 februari: Interne competitie ronde 17 (5 februari 2008)
9 februari: Schaken, een echte teamsport (9 februari 2010)
10 februari: Meten is niet weten (27 februari 2018)
11 februari: De Eenhoorn 2 van de server gepremoved door BSG (7 februari 2011)
12 februari: De kinderhand van BSG (12 februari 2012)
13 februari: De doornstruikrevolutie (7 februari 2012)
14 februari: And the winner is… Jip! (14 februari 2010)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *