Dat kan beter, Duitsland!

De indeling van Duitsland over de verschillende deelstaten heeft me de laatste tijd nogal gefascineerd. De grenzen lijken wat willekeurig getrokken, dwars door metropoolgebieden heen. Ook verschillen de deelstaten enorm van elkaar wat betreft grootte en inwonertal. Er ligt dus nog wat ruimte voor verbetering.

Hieronder heb ik een kaart van Duitsland van het internet geplukt, met daarin duidelijk het onderscheid tussen het vlakke en vrij laag liggende noorden en het bergachtigere zuiden van het land. Met iele witte lijntjes zijn de grenzen tussen de deelstaten weergegeven.

Topografie van Duitsland. De grenzen tussen de deelstaten zijn met iele witte lijntjes weergegeven. Afbeelding: Wikipedia.

Een aantal dingen bevallen me niet:

  • Stadsstaten zoals Berlijn, Hamburg en Bremen verrommelen de kaart.
  • Nedersaksen (dat groene gebied in het noordwesten) heeft een vreemde vorm. De deelstaat strekt zich ver naar het zuidoosten uit, tot voorbij Göttingen, dat vrij centraal in Duitsland ligt. En waarom die uitstulping in de grens bij Osnabrück?
  • Noordrijn-Westfalen heeft ruim tien keer zo veel inwoners als Mecklenburg-Voor-Pommeren, dat zelfs nog minder inwoners heeft dan Hamburg (maar wel meer dan Bremen).
  • De vrij langgerekte deelstaat Hessen in het midden van het land is vreemd. Precies in het midden van de deelstaat loopt de waterscheiding, waardoor het noordelijke deel naar de Waddenzee afwatert en het zuidelijke deel via de Rijn naar de Noordzee. Waarom behoren deze totaal verschillende gebieden tot een deelstaat?
  • Er zijn te veel deelstaten met Saksen erin (Saksen, Nedersaksen, Saksen-Anhalt), wat verwarrend is.

Bij de nieuwe indeling wil ik ervoor zorgen dat alle staten ongeveer evenveel inwoners hebben (wat niet echt mogelijk is, maar het is een goed streven), wat betekent dat dichtbevolkte staten worden opgesplitst en dunbevolkte staten worden samengevoegd. Verder wilde ik geen gebiedsuitwisselingen tussen Oost- en West-Duitsland toestaan.

Oost-Duitsland bevat ongeveer 16 miljoen inwoners en wordt opgedeeld in twee staten: Brandenburg met de gelijknamige deelstaat, Mecklenburg-Voor-Pommeren en uiteraard hoofdstad Berlijn, en Saksen, met de gelijknamige deelstaat, Saksen-Anhalt en Thüringen. Dit levert twee deelstaten op van ongeveer 55.000 km² met allebei ongeveer 8 miljoen inwoners.

Nedersaksen slokt Sleeswijk-Holstein en de stadsstaten Hamburg en Bremen op, maar staat ook het metropoolgebied Hannover en Osnabrück af. Wat overblijft is een gebied van ongeveer 44.000 km², waarin iets meer dan 9 miljoen inwoners wonen.

Noordrijn-Westfalen wordt opgedeeld in… Noordrijn en Westfalen. Westfalen, dat overigens ten noordoosten van Noordrijn ligt, krijgt Osnabrück er nog bij, maar staat gebieden in het oosten af. Met een kleine 7 miljoen inwoners op 17.000 km² wordt het de deelstaat met de minste inwoners. Noordrijn is met ruim 12.000 km² de kleinste deelstaat, maar heeft toch nog bijna 10 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is bijna 800 inwoners per km², wat veruit de hoogste bevolkingsdichtheid van alle deelstaten is.

Hessen wordt gesplitst. Het zuidelijke deel gaat naar Rijnland-Palts (wat dat ook moge betekenen), dat ook het Saarland, dat pas sinds 1957 weer bij Duitsland hoort, opslokt. Hierdoor krijgt de deelstaat ineens een inwonertal van ruim 10 miljoen, op een gebied van 35.000 km² (een gebied iets groter dan Nederland zonder water).

Het noordelijke deel van Hessen vormt, samen met de metropoolregio Hannover en de oostelijke gebieden van Westfalen een nieuwe deelstaat, die ik heel origineel Midden-Duitsland heb genoemd. Met 7 miljoen inwoners op een gebied van ruim 33.000 km² (een fractie kleiner dan Nederland) is het een van de kleinere deelstaten.

De zuidelijke deelstaten Baden-Württemberg en Beieren heb ik niet aangepast. Dit gegoochel levert de volgende kaart op:

De nieuwe indeling van Duitsland. De grijze lijnen geven de oorspronkelijke grenzen weer, de oranje lijnen de nieuwe.

En voor wie de namen van de nieuwe deelstaten erbij wil hebben:

Idem, maar nu met de namen van de deelstaten. De oorspronkelijke grenzen zijn nu met verschillende kleuraccenten weergegeven.

En voor wie de kleuren van de Duitse vlag wil terugzien:

Duitsland in de kleuren van de Duitse vlag, met het westelijk deel zwart gekleurd, het oosten rood en het zuiden geel.

Hier de samenvatting van al het voorgaande:

Nieuwe deelstaat Inwoners (milj.) Oppervlakte (km²)
Baden-Württemberg 11.1 35.751
Beieren 13.1 70.542
Brandenburg 7.8 53.757
Nedersaksen 9.1 43.865
Saksen 8.4 55.104
Westfalen 6.7 17.150
Noordrijn 9.7 12.657
Rijnland-Palts 10.1 35.250
Midden-Duitsland 7.1 33.385
Duitsland 83.2 357.461

2 gedachten aan “Dat kan beter, Duitsland!”

  1. Leuke herindeling al had het me leuk geleken als je met toegestane uitwisseling een grensoverschreidende deelstaat met Leipzig en Noord Beieren. Volgens mij is dat veel evenrediger. Jouw ‘midden Duitsland’ zou dan wat logischer worden denk ik. Ook zou ik Stuttgart en Frankfurt in 1 staat onderbrengen. Maar het blijft een kunstmatig land. Jammer dat ze niet Beieren bij Oostenrijk Oost Tirol en Duitstalig Zwitserland kunnen voegen. Dat zou een mooi geografische regio zijn

    1. Ik wist wel dat je dit leuk zou vinden. 😉
      Ik wil niet beweren dat ik een enorme Duitslandkenner ben, dit is meer zolderkamertjeswerk. Een beetje puzzelen gebiedjes om natuurlijke grenzen te krijgen en daarmee ongeveer evenveel mensen te omsluiten. Dat is tot op zekere hoogte gelukt, al is Beieren nu wel echt de dominante staat. Jouw voorstel maakt daar een einde aan (had je het deel rond Nürnberg bij Saksen willen voegen?), maar krijg je dan niet een megagrote deelstaat? En had je Frankfurt aan Baden-W. willen toevoegen of Stuttgart aan Rijnland-P.? De steden liggen nog best ver uit elkaar, dus dat wordt dan een langgerekte deelstaat. Ik zie je antwoord (of kaartje) met plezier tegemoet. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *