NK Schaken: het knock-outtoernooi II

De Nederlands kampioene is inmiddels bekend, net als de vier spelers die over een maand om de algemene titel gaan strijden. Waar Anne Haast haar vijfde titel pakte, gaan Robin Swinkels, Roeland Pruijssers, Hing Ting Lai en Max Warmerdam onderling uitmaken wie Nederlands kampioen wordt.

Eerder deze week deed ik al verslag van het knock-outtoernooi dat toen halverwege was. Na twee ronden stonden er op de rustdag nog drie barrages met versneld tempo op het programma:

Hing Ting Lai – Ruud Janssen
Sipke Ernst – Nico Zwirs
Hugo ten Hertog – Erik van den Doel

De eerste tweekamp die beslist was, was die tussen Sipke Ernst en Nico Zwirs. In zijn zwartpartij offerde Zwirs een kwaliteit waar hij heel veel compensatie voor kreeg. In het eindspel kon alleen hij nog winnen, maar uiteindelijk werd dan toch de vredespijp gerookt. Met wit beukte hij er vervolgens dwars doorheen.

Zwirs – Ernst, stelling na 16…Tad8.

Ernst had zojuist nogal zorgeloos zijn toren naar d8 gespeeld en werd volkomen verrast door 17.g5 en de dame wordt ingesloten. Na 17…Lxd3 18.gxh6 Le4 19.hxg7 Kxg7 20.Te1 Lxd5 had hij nog wel twee stukken ter compensatie, maar dat was bij lange na niet genoeg. Zwirs dus door.

Iets langer duurde de tweekamp tussen Hugo ten Hertog en Erik van den Doel. Daar zag het aanvankelijk nog niet naar uit. Net als in de tweede klassieke partij kwam The Duke voordelig uit de opening, maar blies hij zijn eigen stelling met een doorbraak in het centrum op. In de tweede rapidpartij hoefde Van den Dull alleen nog maar met wit remise te maken. Na een weinig enerverende opening lag dat doel binnen handbereik.

Van den Doel – Ten Hertog, stelling na 22…Tfe8.

Na 23.Lxf5 Txe5 24.Txe5 Dxe5 25.Ld3 is er niet veel meer om voor te spelen. In plaats daarvan ging Van den Dull allerlei rare fratsen uithalen met 23.Pf3? Txe1+ 24.Pxe1 Lg4 25.Lh7+ Kh8 26.De4? De loper op h7 staat daar bijzonder ongemakkelijk en na 26…Td2 stortte wits damevleugel in.

In de vluggertjes kwam The Duke met wit vervolgens goed te staan, maar verklootte hij het eindspel volkomen. Van den Dull bleek ook niet over een fantastische eindspeltechniek te beschikken, waardoor hij met remise genoegen moest nemen. Met wit ging Van den Dull er vervolgens wel dwars doorheen, dus ging hij alsnog door.

De langste match was die tussen Hing Ting Lai en Ruud Janssen. Na creatief openingsspel wist Ruud zijn matige stelling in de eerste rapidpartij langzaam te verbeteren, waarna hij zelfs aan meer mocht denken. Na een herhaling van slechte zetten werd de vrede echter getekend. Daarna mocht Ruud met wit aanleggen. Hij kwam ook heel ver in een lang eindspel, maar de volgende stelling zal nog wel een paar weken door zijn hoofd spoken.

Janssen – Lai, stelling na 103…Tb6.

Zwart had zojuist zijn toren een veldje naar rechts verplaatst over de zesde rij. Dat maakt een wereld van verschil, want na 104.Kd7 staat de toren te dichtbij om de koning te bestoken. 104…Tb7+ 105.Kc6 en zwart kan inpakken. Ruud deed echter 104.Td7 en gaf de winst na 104…Tb8 105.Ta7 Kg6 definitief weg met 106.Kd7 Kf6 en de koning houdt de pion onder schot. Tragisch!

In de snelschaakpotjes ging het nog verder mis toen hij met wit langzaam werd overspeeld en in slechte stelling door zijn vlag ging. Met zwart had een wanhoopsoffensief onverwachts succes. Nadat Lai iets te voorzichtig had gespeeld in de hoop zwarts tegenkansen in de kiem te smoren, kreeg hij het alsnog voor zijn kiezen:

Lai – Janssen, stelling na 38…Dh7.

Zwarts dame-achteruitzet 38…Dh7! was te veel voor Lai, die meteen opgaf vanwege 39.Kf1 Th1+ 40.Pg1 Dd3+ 41.Te2 Dxb1+ 42.Te1 Txg1+ 43.Kxg1 Dxe1+ en wit is volledig kaalgeplukt. Nog erger is 40.Ke2 Dd3#. Wat een comeback! Toch blijkt Lai in een remisestelling te hebben opgegeven. De computers braken meteen 39.Ph4! als redding uit, met het idee het paard te offeren om een luchtgaatje te maken met f2-f3.

In de suddendeathpartij had Janssen wit en gebruikte hij het witvoordeel om belachelijk slecht uit de opening te komen, waarna hij geen kans meer kreeg. Lai dus ook door.

Hing Ting Lai – Ruud Janssen ½-½ ½-½ 1-0 0-1 1-0
Sipke Ernst – Nico Zwirs ½-½ 0-1
Hugo ten Hertog – Erik van den Doel 0-1 1-0 ½-½ 0-1

Derde ronde
Zodoende waren de acht finalisten bekend. Op donderdag en vrijdag werden de klassieke partijen gespeeld en zaterdag was dan de eventuele barrage.

Hing Ting Lai (2439) – Casper Schoppen (2496) 0-1 1-0
Schoppen zal zichzelf na de klassieke partijen nog wel het hardst voor zijn hoofd geslagen hebben. Na een gedegen zwartoverwinning had plaatsing voor het NK slechts een formaliteit moeten zijn, maar in plaats daarvan ging hij met wit na een raar gespeelde partij de bietenbrug op.

Schoppen – Lai, stelling na 8.Ld3.

Hier schijnt 8…Pxg3 9.fxg3?! helemaal in te zijn. Mijn livebook oordeelt dat wit gewonnen staat, maar dat lijkt me wel erg optimistisch. Die halfopen f-lijn is leuk, maar wits centrum kan ook zwak worden. Lai toonde de nadelen van de witte opzet aan door gauw zwartveldige lopers te ruilen, waarna hij positioneel beter kwam te staan en Schoppen zijn eigen stelling opblies in de hoop een tegenaanval op touw te zetten. Die kwam niet van de grond en al gauw keerden de verzwakkingen zich tegen hem. Dat werd dus snelschaken!

Roeland Pruijssers (2561) – Nico Zwirs (2439) 1-0 ½-½
In het Apeldoornse onderonsje wist Pruijssers met wit een lastig eindspel op een studieachtige manier te winnen. Met zwart kwam hij onder druk te staan, maar maakte hij in een wat minder eindspel vrij soepel remise, waardoor hij zich plaatste voor het NK.

Erik van den Doel (2601) – Max Warmerdam (2562) ½-½ 0-1
Ook Wax Marmerdam plaatste zich zonder barrages voor het NK. In de eerste partij zat Van den Dull slap stukken te ruilen tot de remise een feit was. Met zwart kreeg hij het vervolgens voor zijn kiezen, al was Marmerdam niet helemaal tevreden over de afronding. En terecht!

Warmerdam – Van den Doel, stelling na 29…c5.

Zwart is volledig overspeeld en met 29…c6-c5 probeert hij de boel nog te compliceren. Simpel en goed is 30.bxc5 Dxb2 31.Lxb2 en zwarts stelling lazert als een kaartenhuis in elkaar. In plaats daarvan kwam 30.e6+? cxd4 31.exf7 Td8 en ineens was het niet meer zo makkelijk. Zwarts lopers zijn sterk, her en der hangen pionnen en wits koning staat wat op de tocht. Ineens staat wits overwinning op losse schroeven. Gelukkig voor Marmerdam speelde Van den Dull het vervolg in tijdnood heel slecht, waardoor hij nog voor de tijdcontrole kon opgeven.

Robin Swinkels (2509) – Ilias van der Lende (2388) ½-½ 1-0
Net als tegen Sokolov miste Swinkels de nodige kansen om de match al eerder te beslissen, maar uiteindelijk lukte het wel, waardoor hij volkomen verdiend naar het NK mag. Interessant genoeg lukte het hem opnieuw niet om met wit te winnen, ondanks dat hij na de opening geweldig leek te staan. Met zwart had hij al snel zijn openingsproblemen overwonnen en sloeg hij een wanhoopsoffensief koelbloedig af, waardoor hij zijn derde overwinning met zwart scoorde.

Vandaag volgde dan de barrage tussen Lai en Schoppen. Lai schopte Schoppen in de eerste partij van het bord, waarna Schoppen met wit de gelijkmaker moest zien te maken. Hij kwam heel ver, maar toen gebeurde er dit:

Schoppen – Lai, stelling na 74…Df8.

Zwart staat met de rug tegen de muur en na 75.c5! gaat hij spoedig mat. Schoppen koos echter voor 75.Kb6 en werd toen onaangenaam verrast door 75…Dd6+! Na 76.Dxd6 was het pat en daarmee gaat Lai, de invaller voor Lucas van Foreest, naar het NK.

De vier NK-deelnemers zijn dus:
Max Warmerdam (2562)
Roeland Pruijssers (2561)
Robin Swinkels (2509)
Hing Ting Lai (2439)

NK Vrouwen
Bij de dames won Anne Haast weer eens. Zij is toch altijd degene die haar zenuwen het best de baas is, waardoor ze steeds boven komt drijven, want echt heel indrukwekkend speelde ze ook weer niet. Met 5 uit 7 was ze een punt los bij de rest. Van de achtervolgers was Eline Rubers te wisselvallig, terwijl veelvoudig dameskampioene Dzjautsjien Peng (zoals tegenwoordig helaas gebruikelijk) een serie raadselachtig zwakke partijen kende. De andere deelneemsters gingen onder druk toch steeds weer rare fratsen uithalen, wat soms tot tragikomische taferelen leidde. Geregeld werden straalgewonnen stellingen door afgrijselijke blunders weggegeven. Goed voor de amusementswaarde, maar als liefhebber hoop je toch dat er een keer een Nederlandse Polgár opstaat die iedereen even de patat op de bakkes komt geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *