Rapportcijfers van de Grand Prix van België

Het werd geen Belgisch feestje op Spa-Francorchamps: Max Verstappen moest vroeg in de race opgeven met een kapotte Renault, terwijl Stoffel Vandoorne dankzij zijn Honda-motor de hele race in de achterhoede te vinden was. Lewis Hamilton had minder reden tot klagen. In zijn 200e race behaalde hij zijn 68e pole en 58e zege.

Lewis Hamilton (1e)
Evenaarde Schumacher op zaterdag met een superronde. In de race was het echter vooral een kwestie van tegenhouden, want Vettel was nooit ver weg. Wist zijn rivaal knap voor te blijven na de safetycarfase, ondanks dat zijn team hem op de verkeerde banden had gezet.
10

Valtteri Bottas (5e)
Kwam er het hele weekend nauwelijks aan te pas. Lag in de race lange tijd op de derde plaats, maar zag bij de herstart Ricciardo en Räikkönen voorbij floepen, zodat hij in de staart van de kopgroep eindigde. Was verder in de kwalificatie bijna een halve seconde te traag.
5

Daniel Ricciardo (3e)
De zesde plek in de kwalificatie lag in lijn der verwachting, al was het gat naar Verstappen wel bijna een halve seconde. In de race ging het beter. Profiteerde van de pech van zijn teammaat en het gestuntel van de Finnen, zodat hij toch weer op het podium stond.
8

Max Verstappen (uitgevallen)
Kwam in de kwalificatie nog verrassend dicht in de buurt van de achterste Ferrari en Mercedes, maar lag er in de race verrassend snel uit. 2017 in een notendop.
8

Sebastian Vettel (2e)
Kreeg in de kwalificatie de helpende hand toegestoken van Räikkönen, zodat hij van de eerste startrij mocht vertrekken. Was beduidend sneller in de race, maar kreeg Hamilton door een gebrek aan topsnelheid niet te pakken. Misschien toch de wagen verkeerd afgesteld.
8

Kimi Räikkönen (4e)
Leek Vettel te kunnen bedreigen in de kwalificatie, maar faalde weer op het moment suprême, waarna hij zijn teammaat maar een slipstream gaf. Reed ook in de race in dienst van Vettel. Eindigde door een volkomen terecht gekregen stop-and-go-penalty nog achter Ricciardo.
6

Sergio Pérez (uitgevallen)
De gezichten bij Force India stonden na afloop van de race op onweer na wéér een botsing tussen beide rijders. Over de schuldvraag was geen discussie mogelijk.
2

Esteban Ocon (9e)
Was terecht woedend op Pérez. Werd in de race twee keer door zijn teammaat in de muur geduwd. De eerste keer liep het nog net goed af, maar de tweede keer eindigde het in tranen. Had wel beter tot na de Eau Rouge kunnen wachten.
6

Felipe Massa (8e)
Begon slecht aan het weekend door zijn bolide in de training hard in de muur te smijten, waarna hij ook nog de gele vlaggen negeerde en werd teruggezet op de startopstelling. Kwam er in de kwalificatie opnieuw amper aan te pas, dus waren de vier WK-punten bonuspunten.
7

Lance Stroll (11e)
Kon in de kwalificatie maar net de Saubers voorblijven. In de race ging het beter en mede dankzij het gestuntel van anderen kon hij nog bijna in de punten rijden.
6

Fernando Alonso (uitgevallen)
Voor de reden dat hij zich niet in de top 10 kwalificeerde schaamt een Honda-techneut zich hopelijk nu nog. Reed in het begin van de race nog even op de zevende plaats, maar werd toen links en rechts ingehaald en gaf daarna maar op. Volgens Honda was er niks mis met de motor. Ja ja…
8

Stoffel Vandoorne (14e)
Kreeg voor zijn thuisrace 65 startplaatsen straf voor het inzetten van nieuwe motoronderdelen, zodat hij in de kwalificatie niet veel meer kon doen dan Alonso een goede slipstream geven. Was de Saubers in de race al snel voorbij, maar veel verder dan dat kwam hij niet.
7

Carlos Sainz (10e)
Ondanks de vele hogesnelheidsbochten kwamen de Toro Rosso’s amper in het stuk voor, wat het ergste doet vrezen voor volgende week. Haalde met hangen en wurgen Q2 en legde in de race beslag op het laatste WK-puntje.
7

Daniïl Kwjat (12e)
Bakte er in de kwalificatie helemaal niets van en bleef steken in Q1. Moest door een versnellingsbakwissel als een na laatste starten. Deed het in de race heel wat beter en bleef aardig in de buurt van Sainz, al was het niet genoeg voor een WK-punt.
6

Romain Grosjean (7e)
Had niet genoeg topsnelheid om de Force India’s in te halen of voor te blijven. Profiteerde ten volle toen de roze bolides elkaar van de baan reden. Wist Alonso en Magnussen in de openingsfase te kloppen en werkte zich van een twaalfde plek na de start naar een zevende plek aan de finish op.
8

Kevin Magnussen (15e)
Was het hele weekend in de buurt van Grosjean te vinden, maar verprutste alles bij de herstart door de uitloopstrook op te schieten. Wist in het vervolg alleen Ericsson nog te kloppen. Niet goed.
5

Nico Hülkenberg (6e)
Opnieuw een uiterst solide optreden van de Duitse Renault-coureur. Was overduidelijk best of the rest en wist de hele race uit de klauwen van zijn achtervolgers te blijven.
8

Jolyon Palmer (13e)
Was in de kwalificatie de hele tijd sneller dan Hülkenberg, maar door een versnellingsbakprobleem in Q3 werd het kwalificatieduel 11-0 in plaats van 10-1. Kon in de race na een versnellingsbakwissel weinig potten meer breken en finishte als dertiende. Weer geen punten.
7

Marcus Ericsson (16e)
Het nadeel van de oude Ferrari-motor wordt met de race duidelijker, maar in België was het tempo er echt niet. Kwam in de kwalificatie niet eens aan de poletijd van twee jaar geleden en finishte in de race afgetekend als laatste…
6

Pascal Wehrlein (uitgevallen)
…en toch was dat nog beter dan wat Wehrlein liet zien. Afgetekend laatste in de kwalificatie en in de race de eerste uitvaller, daar had hij niet voor van vakantie terug hoeven te komen.
5

De tussenstand is daarmee:
1. Alonso 8,2
2. Hamilton, Vettel 8,1
4. Verstappen 7,7
5. Ricciardo 7,4
6. Massa 7,1
7. Bottas, Hülkenberg 7,0
9. Pérez, Grosjean 6,8
11. Räikkönen 6,7
12. Sainz 6,6
13. Ocon, Wehrlein 6,5
15. Vandoorne 6,4
16. Ericsson 6,3
17. Magnussen 6,2
18. Di Resta, Giovinazzi 6,0
20. Kwjat 5,9
21. Stroll 5,7
22. Palmer 5,5
23. Button 4,0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *