Rapportcijfers van de Grand Prix van Mexico

In Mexico haalde Hamilton twee races voor tijd zijn vierde wereldtitel binnen, nadat Vettel tot twee maanden geleden nog aan kop in het kampioenschap ging. Ondertussen won Verstappen onbedreigd zijn tweede race van het seizoen.

Lewis Hamilton (9e)
Waren het de zenuwen? In de kwalificatie had hij niet voor elkaar en na de botsing bij de start zag zijn inhaalrace er ook niet bijster doortastend uit. Het maakte weinig uit, want Vettel kwam niet verder dan een vierde plek, dus was de negende plaats ruim voldoende voor de vierde titel.
6

Valtteri Bottas (2e)
Kwalificeerde zich voor het eerst in tijden weer in de buurt van Hamilton. Ontweek de chaos in de derde bocht behendig, maar kon Verstappen daarna niet bijbenen. Een solide, doch weinig sprankelend optreden.
8

Daniel Ricciardo (uitgevallen)
Kwam er in de kwalificatie totaal niet aan te pas en moest vanwege een motorwissel in de staart van de middenmoot beginnen. Werkte zich in hoog tempo omhoog totdat de motor het begaf.
6

Max Verstappen (1e)
Baalde dat hij niet op pole stond, maar revancheerde zich bij de start door Vettel buitenom voorbij te gaan. Zag zijn rivalen pas na de finish weer terug. Een zeldzaam dominant optreden.
10

Sebastian Vettel (4e)
Kleunde bij de start zowel tegen Verstappen als Hamilton aan, waardoor hij een nieuwe neus moest halen en een inhaalrace moest rijden. Deed dat heel bekwaam en eindigde niet eens zo ver achter Räikkönen als vierde. Het was niet genoeg om de titelstrijd open te houden.
8

Kimi Räikkönen (3e)
Liet zich bij de eerste bocht door zo’n beetje iedereen uitremmen, zodat hij tot de pitstops door de Force India’s werd opgehouden. Deed weinig moeite om de roze bolides in te halen en had geluk met de virtuele safetycar, waardoor hij nog op het podium eindigde.
6

Sergio Pérez (7e)
Reed voor eigen publiek voor het derde jaar op rij achter zijn teammaat aan. Verloor door een kansloze undercut op Hülkenberg alleen maar terrein, zodat hij niet alleen achter de Ferrari’s, maar ook nog achter Stroll eindigde.
7

Esteban Ocon (5e)
Reed in de openingsfase trots op de derde plek rond. Had het jaarlijkse podium voor Force India kunnen binnenhalen als de strategie niet zo gigantisch geflopt had, waardoor hij uiteindelijk net voor Stroll vijfde werd.
8

Felipe Massa (11e)
Was de eerste rijder op de startopstelling met een vrije bandenkeus, maar kon daar niet van profiteren omdat hij in het gedrang bij de start een lekke band opliep. Reed het restant van de race op een set banden uit, maar genoeg voor punten was het niet.
6

Lance Stroll (6e)
Bakte er in de kwalificatie niet veel van, al viel dat niet zo op omdat drie coureurs geen tijd neerzetten in Q3. Bleef bij de start uit de problemen en profiteerde van de virtuele safetycar door Pérez te kloppen. Kon Ocon in de slotfase nog nerveus maken.
7

Fernando Alonso (10e)
Moest vanwege een zwik nieuwe motoronderdelen achteraan starten, maar had het geluk dat veel coureurs vooraan in de wielen werden gereden. Vanwege het gebrek aan topsnelheid was op eigen kracht inhalen namelijk bijna uitgesloten. Wist Hamilton wel lang achter zich te houden.
8

Stoffel Vandoorne (12e)
Moest vanwege een zwik nieuwe motoronderdelen achteraan starten, maar had het geluk dat veel coureurs vooraan in de wielen werden gereden. Won veel plekken bij de start en dat was het ook wel, want vanwege het gebrek aan topsnelheid kwam hij niemand meer voorbij.
6

Pierre Gasly (13e)
Kon in de kwalificatie niet eens in actie komen en reed de hele race in de achterhoede rond. Anno 2017 is Toro Rosso niet de prettigste wagen om je debuut in te maken.
6

Brendon Hartley (uitgevallen)
Een grote rookpluim betekende het einde van zijn kwalificatie, dus kreeg hij voor de race een nieuwe motor. Na dertig ronden blies hij zijn tweede krachtbron op identieke wijze op. Een heleboel werk aan de winkel voor Toro Rosso en Renault derhalve.
7

Romain Grosjean (15e)
De kwalificatie was flink schrikken: trager dan beide Saubers! In de race ging het geen haar beter. Eindigde als laatste nadat de wagen in een wild gevecht met Alonso wat onderdelen was verloren.
4

Kevin Magnussen (8e)
De kwalificatie was opnieuw niet veel soeps, maar in de race ging het een heel stuk beter. Een goede start werd gevolgd door stug verdedigingswerk. Hield Alonso en Hamilton achter zich en werd beloond met vier kostbare WK-punten.
8

Nico Hülkenberg (uitgevallen)
Moet witheet zijn geweest nadat een gevaarlijk ERS-probleem hem uit de strijd had geworpen. Hoewel het podium te hoog was gegrepen, had een stevige puntenfinish tot de mogelijkheden gehoord.
8

Carlos Sainz (uitgevallen)
Vergooide zijn vijfde plek na de start door op hoge snelheid van de baan te schuiven. Daarna was de snelheid er ook goed uit. Gaf tegen het eind van de race met een onbestuurbare wagen op. Geen goed weekend.
6

Marcus Ericsson (uitgevallen)
Vormde in het begin van de race een niet te nemen horde voor de McLarens. Viel door een ongelukkig getimede pitstop ver terug en moest uiteindelijk opgeven toen de achterkant van zijn bolide in lichterlaaie stond.
8

Pascal Wehrlein (14e)
Was de enige coureur die zonder een duidelijk aanwijsbare reden in het begin van de race zijn banden liet wisselen. Reed in de achterhoede goede rondetijden, maar kon vanwege de virtuele safetycar niet van zijn strategie profiteren.
7

Dit geeft de volgende tussenstand:
1. Hamilton 8,22
2. Verstappen 8,06
3. Alonso 8,00
4. Vettel 7,78
5. Ricciardo 7,56
6. Hartley 7,50
7. Pérez, Massa, Hülkenberg 7,00
10. Ocon 6,93
11. Bottas 6,83
12. Vandoorne 6,67
13. Räikkönen, Sainz 6,56
15. Wehrlein 6,38
16. Gasly 6,33
17. Grosjean, Ericsson 6,22
19. Magnussen 6,17
20. Stroll 5,94
21. Kwjat 5,93
22. Palmer 5,63

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *